Teraz jest 17 sty 2018 14:02:30




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Informatyka 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Dołączył(a): 12 mar 2008 11:56:49
Posty: 26
Lokalizacja: PrzemkĂłw
Post Informatyka
W moim przypadku zainteresowaniem poza czytaniem książek jest szeroko pojęta informatyka.
Lubię też pograć w gry na komputerze, ale priorytetem jest raczej bardziej użyteczne wykorzystanie komputera.
Czasem mam natchnienie by poprogramować, czasem stworzyć jakąś animację 3D itp, czasami zajmuję się montażem i kompresją video itp.


12 mar 2008 14:32:36
Zobacz profil
Pocketbook Killer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lip 2007 19:07:55
Posty: 1513
Lokalizacja: Toruń
eCzytnik: Kindle 3 WiFi
Post 
No i w czym tak namiętnie programujesz?

_________________
"A co zrobiłeś najodważniejszego w swoim życiu?
Splunął na drogę krwawą flegmą. Wstałem dziś rano, odparł."

//Cormac McCarthy - Droga


12 mar 2008 22:24:09
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 12 mar 2008 11:56:49
Posty: 26
Lokalizacja: PrzemkĂłw
Post 
Namiętnie to trochę przesadzone, kiedyś potrafiłem tygodniami siedzieć i klepać programy, teraz piszę już znacznie rzadziej i nie z takim zapałem ale nadal potrafię się wciągnąć na jakiś czas. Jeśli chodzi o to w czym to obecnie głównie w klasycznym C++ (wolę wklepać ręcznie wszystko niż posklejać myszką gotowe komponenty i uzupełnić kilkoma linijkami kodu).


13 mar 2008 7:08:39
Zobacz profil
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lip 2007 18:46:01
Posty: 887
Lokalizacja: www.eksiazki.org
Post 
IMO osoba "sklejająca myszką gotowe komponenty" nie jest programistą (tak jak rzesze pseudowebmasterów używające FrontPage'a to śmiech na sali). Kell - sam powinieneś spróbować w wolnych chwilach poprogramować. Fajnie rozluźnia :D


13 mar 2008 10:39:18
Zobacz profil WWW
Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lip 2007 18:38:54
Posty: 3265
Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
Post 
Projektowałeś coś w Visualu, Obi, że tak mówisz? To nie ma nic wspólnego z FrontPage'em... Ciekaw jestem, czy Aqumulator przygotował kiedyś jakąś większą aplikację okienkową tylko klepiąc kod, nie wykorzystując komponentów w Visualu czy coś. To, że wrzucę sobie na formatkę Buttona nie sprawia, że nic nie koduję - po prostu nie piszę sam kodu samego elementu - jego akcję i tak muszę ręcznie w kodzie zrobić.

_________________
Cytuj:
Muad'Dib uczył się prędko, ponieważ najpierw przeszedł szkolenie jak się uczyć. A najpierwszą ze wszystkich otrzymał lekcję podstawowej wiary, że może się nauczyć. Szokuje odkrycie, jak wielu ludzi nie wierzy, że mogą się nauczyć, a o ile więcej uważa, że nauka jest trudna.


13 mar 2008 11:33:41
Zobacz profil WWW
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 gru 2007 22:02:17
Posty: 379
Lokalizacja: UK
Post 
Ja zaczynałem programowanie chyba 20 lat temu na Odrze, potem był Timex i pierwsze PC.
Na początku oczywiście asembler, ale potem pascal, najpierw Turbo Pascal 3.0, potem 5.5 na koniec siódemka. W siódemce pierwszy raz możnabyło skorzystac z narzędzi na które tak narzeka Aqumulator. W końcu można było poukładac na ekranie to co się chciało widziec. Wcześniej się pisało button.top := 10; button.left := 10; kompilowało się i patrzyło jak to wygląda, jak źle to zmiana i jeszcze raz kompilowanie. Dziś można szybko poukładac elementy i zając się prawdziwym programowaniem, czyli jak to nazwał Aqumulator uzupełnic paroma linijkami kodu. Ale to właśnie ten kod świadczy o programiście i czasami jest tego trochę więcej niż parę linijek.
Jedyna dziedzina, gdzie zamiast narzędzi układających elementy warto to zrobic ze strony kodu to HTML, używając wizualnych programów ma się potem mnustwo śmieci, a poza tym i tak na każdej przegladrce wygląda inaczej. Ale i tu zaczyna się powoli zmieniac i jest sporo dobrych narzędzi, które ułatwiają.
Bo programowanie to nie strona wizualna - stroną wizualną zajmują się graficy (designers), a programista zajmuje się właśnie tym czego nie widac.

_________________
:-P


13 mar 2008 12:11:42
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Dołączył(a): 13 maja 2008 14:24:34
Posty: 134
Post 
Temat rzeka. Jeżeli chodzi o mnie, to dosyć biegle programuje w języku C++, bardzo dobrze znam PHP a w te wakacje chce się nauczyć QT, dzięki czemu moje programy raz że będą miały świetne GUI to oprócz tego będą multiplatformowe.
IDE z którego korzystam to kDevelop (anjuta, code blocks ani eclipse mi nie pasowało). Do tworzenia GUI używam Qt Designer'a. Tyle jeśli chodzi o C++. Co do poruszonego tutaj tematu Front Page - to jest edytor WYSWIG i rzeczywiście, jeśli korzysta się z tego wytworu kod powstałej strony to istny bajzel. Przez ten edytor w kodzie jest mnóstwo zupełnie niepotrzebnych wstawek, strony nie są tworzone wg standardów (nie wiem jak teraz, ale gdy kiedyś miałem ten edytor w rękach tworzył strony w oparciu o tabelki !) internetowych. Czysty xHTML + CSS to podstawa jeśli chodzi o sieć. Do tego dochodzi PHP, ASP itd. Oprócz programowania lubię grzebać w kompie - nie tylko o jego budowę mi chodzi. Przez mojego pieca przeleciało już kilkanaście dystrybucji linuksa, openSolaris oraz windowsy. Ostatecznie, patrząc na bilans zysków i strat zostałem przy Arch Linuksie i już chyba systemu nie zmienię.

Edit: Co do grafiki - dosyć biegle posługuje się GIMP'em jeśli chodzi o tak podstawowe sprawy jak retusz zdjęć, tworzenie tapet, awatarów sygnaturek oraz szablonów na strony( chociaż one akurat wychodzą mi dosyć kiepsko) oraz załapałem podstawy podstaw w Blenderze. Ale ani nie mam do tego smykałki, ani mnie do tego nie ciągnie.


Ostatnio edytowano 26 lut 2009 22:36:30 przez MatCh, łącznie edytowano 1 raz



02 lip 2008 13:48:59
Zobacz profil
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2008 16:56:46
Posty: 85
Lokalizacja: Z takiego miejsca, którego nie ma
Post 
Jeszcze w czasach licealnych bawiłam się Turbo Pascalem, obiecywałam sobie, że poznam C++, potem może coś jeszcze. Niestety na obietnicach pozostało :(. Brak czasu, inne zajęcia, studia których tematyka nijak się ma do infromatyki... to wszystko sprawia, że trochę obawiam się wrócić do programowania - co będzie, jeżeli "się nie uda", jeżeli nie będzie mnie to cieszyć tak jak niegdyś?
Mimo wszystko na te wakacje znowu porobiłam wielkie plany. Może tym razem dam radę je zrealizować :)

_________________
Ludzie mówią, że życie to jest to, ale ja wolę sobie poczytać.


http://www.larche.org.pl/ - Arka (L’Arche) jest rodziną wspólnot, w których razem żyją i pracują osoby z niepełnosprawnością intelektualną oraz asystenci, którzy na pewien czas lub na stałe decydują się być w Arce.

http://www.stowarzyszenie-razem.org - Dolnośląskie Stowarzyszenie na Rzecz Osób z Zepsołem Downa


03 lip 2008 20:35:07
Zobacz profil
Post 
Ja dopiero się zaczynam uczyć C++ i webmasteringu


24 paź 2008 18:14:59
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lip 2007 12:39:17
Posty: 318
Lokalizacja: GdaĂąsk
Post 
Obi-One napisał(a):
IMO osoba "sklejająca myszką gotowe komponenty" nie jest programistą (tak jak rzesze pseudowebmasterów używające FrontPage'a to śmiech na sali). Kell - sam powinieneś spróbować w wolnych chwilach poprogramować. Fajnie rozluźnia :D


Oj Obi Obi, pamietam jak jakis czas temu namawiales mnie na Visuala :D co prawda nie miales wtedy wiekszej wiedzy z zakresu programowania (w porownaniu do tego co teraz zapewne) nie mniej jednak ja uwazam ze takie aplikacje sa OK. Nie kazdy w koncu musi zajmowac sie profesjonalnie programowaniem. Nie kazdy musi znac dobrze jezyk i wkurzac sie jak pomyli sie w jednym czy 2 miejscu, przez nie uwage, lub co gorsza przez brak wiedzy. Pamietam nerwy ktore towarzyszyly mi w LO na Pascalu kiedy pozornie 'program' ok nie chcial sie kompilowac.

To samo tyczy sie Front Page'a - zaczynalem moja przygode ze stronami www wlasnie od tej aplikacji - czemu? Nie mialem pojecia zielonego o html'u a kazda komenda ktora czytalem w poradnikach brzmiala jak czarna magia - tam mialem mozliwosc szybkiego podgladu i porownywania - Kod z obrazem ... moglem wykonac w znanym dla siebie juz sposobie dana operacje a potem zobaczyc jaka komenda odpowiada za to. Owszem wrzucal sporo smieci, ale co to za roznica dla domowego uzytkownika ktory chce sobie stworzyc prosta strone? z czasem i nabywaniem doswiadczenia czlowiek nauczy sie kodu, zobaczy co jest zbedne, nie potrzebne, zacznie unikac bledow.

Tego typu programy powstaja dla ułatwienia ludziom zycia. Po co mamy sie meczyc skoro mozna zdecydowanie szybciej zrobic cos nie cos przy pomocy programow, ktore automatycznie eliminuja mozliwosc pojawienia sie literowki w kodzie ktora to zniszczy wszystko ;)

_________________
Obrazek


25 paź 2008 9:24:46
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 13 maja 2008 14:24:34
Posty: 134
Post 
Cytuj:
Tego typu programy powstaja dla ułatwienia ludziom zycia. Po co mamy sie meczyc skoro mozna zdecydowanie szybciej zrobic cos nie cos przy pomocy programow, ktore automatycznie eliminuja mozliwosc pojawienia sie literowki w kodzie ktora to zniszczy wszystko Wink


Bo cały ten kod generowany przez FronPage to jedna wielka literówka ? Wyobraź sobie internet, w którym wszystkie strony zostały zbudowane przez FP - katastrofa. Ja jestem wrogiem wszelkiego rodzaju generatorów kodu. Oczywiście nie mam tu na myśli formatek które wypełniam buttonami, checkboxami itd. tylko właśnie edytory WYSWIG.


25 paź 2008 11:17:03
Zobacz profil
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lip 2007 12:39:17
Posty: 318
Lokalizacja: GdaĂąsk
Post 
MatCh napisał(a):
Bo cały ten kod generowany przez FronPage to jedna wielka literówka ? Wyobraź sobie internet, w którym wszystkie strony zostały zbudowane przez FP - katastrofa. Ja jestem wrogiem wszelkiego rodzaju generatorów kodu. Oczywiście nie mam tu na myśli formatek które wypełniam buttonami, checkboxami itd. tylko właśnie edytory WYSWIG.


Źle odebrałeś moją wypowiedź, chodzilo mi o to ze to jest dobry program dla poczatkujacego uzytkownika, ktory chce sie pobawić w stworzenie wlasnej domowej stronki internetowej. Nigdzie nie napisalem ze jest to aplikacja do tworzenia profesjonalnych czy rozbudowanych serwisow...

_________________
Obrazek


25 paź 2008 23:55:42
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 13 maja 2008 14:24:34
Posty: 134
Post 
mako napisał(a):


Źle odebrałeś moją wypowiedź, chodzilo mi o to ze to jest dobry program dla poczatkujacego uzytkownika, ktory chce sie pobawić w stworzenie wlasnej domowej stronki internetowej. Nigdzie nie napisalem ze jest to aplikacja do tworzenia profesjonalnych czy rozbudowanych serwisow...


Tyle, że do tego FP też jest beznadziejny. Do takich zadań o wiele lepiej nadaje się Apple iWeb czy też Nvu (czy jakoś tak...)


26 paź 2008 21:27:49
Zobacz profil
Post a ja nie czytam książek są takie kursy jak Photoshopkreacje
szkoda czasu na książki
Kursów multimedialnych nic nie przebije.
Ostatnio zakupiłem Phoroshopkreacje - studium technik i nic więcej do photoshop nie potrzebuje.
polecam


02 gru 2008 23:32:10
Użytkownik

Dołączył(a): 29 mar 2008 23:30:55
Posty: 54
Post 
Próbować. czytać, próbować i tak na zmianę. Jest i miejsce na video-kurs, który ułatwi szybsze zrobienie czegoś co może dać satysfakcję, ale nigdy nie zastąpi podstaw. Można się pobawić Photoshopem, ale i tak przychodzi czas na pytanie nie tylko "jak" ale i "dlaczego właśnie tak", tu żaden multimedialny samouczek nie odpowie. Bez porządnej lektury można sobie poklikać, ale profesjonalisty z tego nie będzie.

FrontPage psuje początkujących użytkowników - dosłownie. Wstępna nauka polega na porównaniu wyglądu z kodem - próbuje się coś zmieniać i patrzy się na efekty. Potem przez długi czas myśli się, że tak to się właśnie robi. A potem trudno wyplenić początkowe nawyki.


03 gru 2008 12:31:04
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do: