Teraz jest 23 paź 2018 5:46:30




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
kolekcje/biblioteki z Calibre w Kobo 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Dołączył(a): 06 paź 2011 15:13:05
Posty: 16
eCzytnik: kindle classic, kobo aura hd
Post kolekcje/biblioteki z Calibre w Kobo
Poszukuję opcji zarządzania (tworzenie i edycja) kolekcjami w Kobo Aura HD. Wiem, że można zrobić to ręcznie ale skoro już i tak mam wszystko w Calibre to może jest podobne rozwiązanie jak w Kindle?
Bardzo proszę o łopatologiczne instrukcje.


17 paź 2014 11:04:35
Zobacz profil
Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 cze 2008 14:47:02
Posty: 2741
Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
Post Re: kolekcje/biblioteki z Calibre w Kobo
Do czytników kobo był plugin: http://www.mobileread.com/forums/showth ... p?t=211135
Nie wiem czy Aura HD też jest obsługiwana...

_________________
Zgred - Rafał Ziemkiewicz napisał(a):
Dziś trzeba pisać o mieczach, czarach, toporach i wojowniczkach w blaszanych bikini, wszystko inne to już jest nisza w niszy. Albo o nastoletnich wampirach.
Porównywarka cen ebooków


17 paź 2014 22:51:28
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Dołączył(a): 06 paź 2011 15:13:05
Posty: 16
eCzytnik: kindle classic, kobo aura hd
Post Re: kolekcje/biblioteki z Calibre w Kobo
Poszukałem na sieci i znalazłem co dokładnie ustawić: początek jest taki jak do Kolekcji Kindla - trzeba utworzyć nową kolumnę, następnie w opcjach wtyczki Kobo Touch Extended driver w sekcji "półek" (bo tak się nazywają w Kobo kolekcje) trzeba wpisać "#twoja_nazwa_kolumny" i tadaaaaam koniec.
Sprawdzone, działa.
Przepis w oryginale tu: Kobo Touch Extended driver http://www.netogram.com/kobo.htm.
Miłego czytania.


19 paź 2014 11:30:50
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 21 sty 2014 6:44:47
Posty: 38
eCzytnik: Kobo Aura H2O
Post Re: kolekcje/biblioteki z Calibre w Kobo
Potwierdzam - działa.

Dorzucę też podobną poradę: Warto włączyć w tej samej wtyczce "Ustaw informacje o seriach". Wówczas jeżeli mamy wpisane w Calibre w metadanych cykl i numer książki, to informacja ta jest wyświetlana na czytniku. Jak dla mnie bardzo użyteczna funkcja, bo nie muszę pamiętać, jaka jest kolejność książek danego autora.
W przypadku nowododawanych książek Calibre synchronizuje informacje przy ponownym połączeniu. Po prostu wcześniej książka musi być w bibliotece Kobo.


19 paź 2014 17:52:19
Zobacz profil
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 lis 2008 21:40:27
Posty: 95
eCzytnik: PRS-505, PRS- T1, Aura H2O, KA1
Post Re: kolekcje/biblioteki z Calibre w Kobo
igorw napisał(a):
Poszukałem na sieci i znalazłem co dokładnie ustawić: początek jest taki jak do Kolekcji Kindla - trzeba utworzyć nową kolumnę, następnie w opcjach wtyczki Kobo Touch Extended driver w sekcji "półek" (bo tak się nazywają w Kobo kolekcje) trzeba wpisać "#twoja_nazwa_kolumny" i tadaaaaam koniec.
Sprawdzone, działa.
Przepis w oryginale tu: Kobo Touch Extended driver http://www.netogram.com/kobo.htm.
Miłego czytania.


nie mam jeszcze Kobo, ale mam nadzieje, że na dniach się to zmieni.
do tej pory używałem sony i w calibre mam kolumne: Etykiety.
czy wystarczy, że w pluginie Kobo dodam nazwę tej kolumny, czy muszę stworzyć od początku nową kolumnę?
czytałem opis angielski ale nie wiem czy wszystko dobrze zrozumiałem, a nie mam jeszcze aury, żeby samemu popróbować.


11 lis 2014 12:04:28
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 06 paź 2011 15:13:05
Posty: 16
eCzytnik: kindle classic, kobo aura hd
Post Re: kolekcje/biblioteki z Calibre w Kobo
DarkMind, minęło już trochę czasu czyli słowami tutejszych forumowiczów kilka książek zdążyłem już przeczytać ;) więc zapewne już sobie poradziłeś, ale skoro tu zaglądam to odpowiem - we wtyczce wskazujesz która kolumna będzie brana pod uwagę.
Jak ci się sprawuje H2O? Przyznaję, że jak zobaczyłem porównanie z HD to chcę go mieć.

Pytanie ogólne: używając wskazanej wtyczki Kobo otwiera książkę zupełnie inaczej niż bez niej - czy ktoś może coś przybliżyć w tym temacie? Czy to inny program czy renderowanie czcionek?


03 gru 2014 13:33:38
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lis 2008 10:32:57
Posty: 335
eCzytnik: Irex 800SG, Oasis, T76ML Plus
Post Re: kolekcje/biblioteki z Calibre w Kobo
Do otwierania epubów/kepubów używane są dwa "silniki"

Epub - renderowany jest przez RMSDK
Kobo Epub - renderowany jest przez ACCESS

ACCESS renderuje szybciej, jeżeli w tekście są ilustracje można je powiększać dwukrotnym puknięciem oraz masz opcje czasowe - czyli ile czasu do końca rozdziału/ksiązki. W zamian dostajesz nieusuwalny nagłówek z tytułem książki


03 gru 2014 14:59:56
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 06 paź 2011 15:13:05
Posty: 16
eCzytnik: kindle classic, kobo aura hd
Post Re: kolekcje/biblioteki z Calibre w Kobo
Dzięki kolego za szybką odpowiedź. Niestety renderowanie kepub w ogóle mi nie leży, tragedia. Nagłówek - na to nie zwróciłem uwagi ale to wieczorkiem sprawdzę.


03 gru 2014 15:23:17
Zobacz profil
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 lis 2008 21:40:27
Posty: 95
eCzytnik: PRS-505, PRS- T1, Aura H2O, KA1
Post Re: kolekcje/biblioteki z Calibre w Kobo
no właśnie u mnie to nie działa.
tzn, musiałem stworzyc nową kolumne dajmy na to: "kobo" i do niej skopiować wszystko co miałem w kolumnie standardowo w calibre i której zawsze używałem: "etykiety".
jak we wtyczce jest wskazana "kobo" to kolekcje mam, jak we wtyczce dam na "etykiety" - nieedytowalna kolumna w calibre, to kolekcje z h2o znikaja i nie ważne czy wpisze nazwe kolumny z # czy bez.

jest to o tyle upierdliwe, że tworząc metadane dla książki muszę wpisywać teraz etykiete w dwa miejsca i w etykiete i w nową kolumne dla kobo, stąd było moje pytanie.


03 gru 2014 21:31:46
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 06 paź 2011 15:13:05
Posty: 16
eCzytnik: kindle classic, kobo aura hd
Post Re: kolekcje/biblioteki z Calibre w Kobo
Z tego co czytałem to trzeba zrobić nową kolumnę - z opcjami jak do kolekcji w Kindle - być może chodzi o jakieś parametry kolumny.

Sprawdziłem renderowanie przez ACCESS - czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego aby zachować strukturę (justowanie itp) ksiażki musże dać na czcionkę "document default"??? Jeśli otworzę z opcjami jak zawsze to mam sieczkę.


04 gru 2014 22:38:28
Zobacz profil
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 lis 2008 21:40:27
Posty: 95
eCzytnik: PRS-505, PRS- T1, Aura H2O, KA1
Post Re: kolekcje/biblioteki z Calibre w Kobo
to to niestety mam zrobione, jak pisałem wyżej, zrobiłem drugą kolumne ustawiłem jak trzeba i działa.
tyle, że teraz kolekcje wpisuje do kolumny z kolekcjami i do tej nowej, żeby była widoczna w kobo, co jest upierdliwe, dlatego zastanawiałem się, czy albo można to jakość usprawnić, połączyć, albo używac tylko domyślnej kolumny z etykietami


05 gru 2014 11:47:18
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 10 lis 2014 2:13:52
Posty: 13
eCzytnik: Kobo Aura H2O
Post Re: kolekcje/biblioteki z Calibre w Kobo
Witajcie!
Zadałem pytanko to w innym temacie ale nie odpowiedzieli dlatego pytam tutaj.
Macie jakieś swoje ustawienia przy konwersji, epub do kepub w calibre. Ponieważ ja, po porostu wciskam konwertuj i nie zaglądam w ustawienia czegokolwiek. Dzięki!


08 gru 2014 5:52:01
Zobacz profil
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 lis 2008 21:40:27
Posty: 95
eCzytnik: PRS-505, PRS- T1, Aura H2O, KA1
Post Re: kolekcje/biblioteki z Calibre w Kobo
widziałem, ale nie odpowiedziałem, bo najzwyczajniej w świecie, nie uzywam kepub.
mam dostosowane epuby mniej więcej tak jak mi odpowiada i z nich korzystam, poza tym obsługuje trzy różne czytniki więc dodatkowy format mi niepotrzebny, a do tego nie widze jakiejś wielkiej różnicy, może kiedyś pare książek sobie pozmieniam.


08 gru 2014 8:54:42
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 10 lis 2014 2:13:52
Posty: 13
eCzytnik: Kobo Aura H2O
Post Re: kolekcje/biblioteki z Calibre w Kobo
Dobra spoko nie ma problemu. Co masz na myślisz pisząc dostosowane epuby?


08 gru 2014 9:45:12
Zobacz profil
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 lis 2008 21:40:27
Posty: 95
eCzytnik: PRS-505, PRS- T1, Aura H2O, KA1
Post Re: kolekcje/biblioteki z Calibre w Kobo
implementacja polskiej czconki do epuba, bo nie każdy mój czytnik oferuje zmiane czcionki i polskie znaki.
zmiana wielkości czcionki na mniejszą i jeszcze pare pierdół które ustawiłem sobie pare lat temu i zapomniałem:P
moje epuby nie są może mistrzostwem świata, ale do czytania mi wystarczają.


08 gru 2014 10:34:42
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do:  
cron