Teraz jest 21 maja 2019 3:28:01




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Kobo glo hd 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Dołączył(a): 04 cze 2011 10:52:37
Posty: 2248
Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: Kindle PocketBook Kobo Tolino
Post Re: Kobo glo hd
@krzychu
Aktualizacja informacji dotyczących podmiany słownika angielsko-portugalskiego na angielsko-polski w Kobo Glo HD. Znowu mi zniknął ang-pol i pojawił się oryginalny (ang-port). Nie wiem nawet kiedy i jak :(

_________________
Pozdrawiam,
Cyfranek
http://cyfranek.booklikes.com | https://www.facebook.com/cyfranekblog


19 mar 2016 23:53:27
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Dołączył(a): 08 mar 2016 1:40:12
Posty: 7
eCzytnik: aktualnie brak
Post Re: Kobo glo hd
A robiłeś update software, czy też sam się zrobił?
Dzisiaj kupiłem Kobo, zainstalowałem słownik, testowo działa, zobaczymy dalej w praktyce .
W wątku o tej podmiance jest, że update software może spowodować przywrócenie oryginalnego słownika.


20 mar 2016 0:07:18
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 04 cze 2011 10:52:37
Posty: 2248
Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: Kindle PocketBook Kobo Tolino
Post Re: Kobo glo hd
Nie aktualizowałem oprogramowania, nie wymuszałem ręcznej synchronizacji biblioteki. Czytnik ma cały czas włączone wi-fi, bo używam, czytając głównie teksty zachowane na koncie Pocket. Większość po polsku, ale też po angielsku. Dziś chciałem sprawdzić jakieś słowo - a tu portugalski znowuż.

[Aktualizacja] Wieczorem wgrałem słownik ang-pol. Działał. Rano czytam tekst przy śniadaniu a tu - znowu mam tłumaczenia na portugalski... Chyba nie można wchodzić do ustawień słowników (wyłączyłem wczoraj te, których nie używam), bo wtedy może są wszystkie weryfikowane i ew. "naprawiane".

[Aktualizacja] Problem rozwiązany: http://cyfranek.booklikes.com/post/1365 ... o-poradnik

_________________
Pozdrawiam,
Cyfranek
http://cyfranek.booklikes.com | https://www.facebook.com/cyfranekblog


28 mar 2016 10:26:57
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Dołączył(a): 24 lis 2015 14:10:13
Posty: 44
eCzytnik: Aura H2O
Post Re: Kobo glo hd
Kobo zapisuje w bazie rozmiar pliku słownika (w bajtach). Jak wykryje różnice rozmiaru pomiędzy plikiem słownika a zapisem w bazie uznaje (chyba), że plik jest uszkodzony i ponownie go pobiera.


30 mar 2016 13:49:05
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 04 cze 2011 10:52:37
Posty: 2248
Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: Kindle PocketBook Kobo Tolino
Post Re: Kobo glo hd
Robik napisał(a):
Kobo zapisuje w bazie rozmiar pliku słownika (w bajtach). Jak wykryje różnice rozmiaru pomiędzy plikiem słownika a zapisem w bazie uznaje (chyba), że plik jest uszkodzony i ponownie go pobiera.


Taki mechanizm jest bardzo możliwy. Opisana przeze mnie łatka przenosi katalog ze słownikami na partycję użytkownika, co wraz ze zmianą nazwy plików słownikowych, problem rozwiązuje.

_________________
Pozdrawiam,
Cyfranek
http://cyfranek.booklikes.com | https://www.facebook.com/cyfranekblog


30 mar 2016 14:43:12
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Dołączył(a): 24 lis 2015 14:10:13
Posty: 44
eCzytnik: Aura H2O
Post Re: Kobo glo hd
Jest jeszcze inna metoda na polskie słowniki w KOBO.
Potrzebne są:
-pliki słowników (użyłem linku z poradnika Cyfranka i zainstalowałem Niemiecko-Polski oraz Angielsko-Polski)
-edytor tekstowy nie ingerujący w kodowanie pliku tekstowego - polecam Notepad++
-edytor bazy sqllite - SQLIte Manager - darmowy dodatek do Mozilli Firefoxa
-file manager wyświetlający rozmiar pliku w bajtach
-10 minut.

UWAGA! Zmiany robisz na WŁASNE ryzyko.
Dla bezpieczeństwa NIE DODAWAJ książek gdy wprowadzasz zmiany w konfiguracji!!!
Po zmianach odłącz czytnik i na wszelki wypadek zrestartuj go.

Podłączamy czytnik, znajdujemy plik \.kobo\Kobo\Kobo eReader.conf
Robimy kopie na wszelki wypadek (wystarczy Ctrl+c, Ctrl+v)
Otwieramy plik Kobo eReader.conf w notepad++.
Dodajemy w sekcji [ApplicationPreferences] wpis ExtraLocales=pl
(warto zmienić też wpis CurrentLocale na CurrentLocale=pl_PL)

Obrazek
http://www.imagic.pl/files/view/29150/eksiazki/kobo4.jpg
Zapisujemy zmiany.

Pojawi się nam nowy język na liście do wyboru.
Obrazek
http://www.imagic.pl/files/view/29150/eksiazki/screen_001.jpg

KOBO wymaga specjalnego nazewnictwa plików ze słownikami.
dicthtml+(język z jakiego tłumaczymy)-de+(język na jaki tłumaczymy)-pl.zip
Czyli niemiecko-polski powinien nazywać się dicthtml-de-pl.zip a angielsko-polski dicthtml-en-pl.zip.
Kopiujemy pliki do katalogu \.kobo\dict\ (są w nim już pozostałe zainstalowane słowniki).
Obrazek
http://www.imagic.pl/files/view/29150/eksiazki/kobo3.jpg

Niestety teraz zaczyna się najbardziej ryzykowny moment.
Słowniki już są, ale żeby zobaczył je czytnik musimy uzupełnić wpisy w bazie SQLite.
Znajdujemy plik KoboReader.sqlite (\.kobo\KoboReader.sqlite), robimy kopię zapasową (Ctrl+c, Ctrl+v).
Uruchamiamy SQLite Managera (Narzędzia->SQLIte Manager w Mozilli Firefox'ie).
Otwieramy plik bazy (Database->Connect database -> wskazujemy plik KoboReader.sqlite).

W lewym oknie rozwijamy listę Tables i klikamy Dictionary.
Obrazek
http://www.imagic.pl/files/view/29150/eksiazki/kobo1.jpg
W prawym oknie powina nam sie wyswietlić lista rekordów - zainstalowanych i dostepnych do instalacji słowników.
Klikamy przycisk Add (dodaj rekord).
Wypełniamy pola:
Suffix- nazwa pliku bez "dicthtml" i rozszerzenia (-de-pl, -en-pl)
Name- nazwa wyswietlana na liście słowników (Deutsch-Polish, English-Polish)
Installed-true
Size- rozmiar pliku w BAJTACH (pliki których użyłem: Deutsch-Polish 1694469, English-Polish 2113181, inne pliki, sprawdź rozmiar)
Issynced- true
Klikamy 2 razy OK aby zapisac rekord w bazie.
Obrazek
http://www.imagic.pl/files/view/29150/eksiazki/kobo2.jpg
Powtarzamy dla drugiego słownika.

Zamykamy plik bazy (Database->Close Database).

Teraz mamy na liście 2 dodatkowe słowniki.
Obrazek
http://www.imagic.pl/files/view/29150/eksiazki/screen_002.jpg
Metoda działa od kilku dni. Przetrwała synchronizację Pocket i Kobo store.
Obrazek
http://www.imagic.pl/files/view/29150/eksiazki/screen_003.jpg
Zmiany są mało ryzykowne jeżeli nie mieszamy w innych tabelach bazy.
W najgorszym razie możemy przywrócić plik bazy sprzed modyfikacji.
Przywrócenie do ustawień fabrycznych generuje bazę od nowa, więc po takiej operacji czeka nas ponowna zabawa z dodawaniem słowników.


31 mar 2016 8:38:32
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 04 cze 2011 10:52:37
Posty: 2248
Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: Kindle PocketBook Kobo Tolino
Post Re: Kobo glo hd
@Robik
Szkoda, że spece z Kobo nie przeczytają Twego wpisu :)

_________________
Pozdrawiam,
Cyfranek
http://cyfranek.booklikes.com | https://www.facebook.com/cyfranekblog


31 mar 2016 20:34:13
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Dołączył(a): 04 mar 2016 18:14:33
Posty: 157
eCzytnik: Kobo Clara HD, Pocketbook Lux 3
Post Re: Kobo glo hd
Zastanawiam się nad zakupem Kobo Glo HD jeśli na Amazonie znowu będzie ta megapromocja, kupię żonie a może jak mi się spodoba to jej dam LUXa 3 :lol:
Przeczytałem poradę Cyfranka na temat usunięcia dolnego i górnego marginesu, jednakże może mi ktoś powiedzieć czy jest to tak proste jak ingerencja w LUXa, czyli wystarczy podpiąć czytnik pod komputer i wyedytować bądź podmienić pliki?
Dla obytych z tematem skrót myślowy zastosowany w tej poradzie jest jasny, dla takiego jak ja laika w temacie Kobo już nie.


22 kwi 2016 18:21:12
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 04 cze 2011 10:52:37
Posty: 2248
Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: Kindle PocketBook Kobo Tolino
Post Re: Kobo glo hd
[Edit]
Mój błędny wpis zamieniam poprawnym.
Aby pojawiła się w menu opcja wyłączenia nagłówka i stopki wystarczy podłączyć czytnik do komputera i wyedytować plik konfiguracyjny. Trzeba dodać frazę „FullScreenReading=true” w sekcji „[FeatureSettings]” w pliku „Kobo eReader.conf”. Plik ten znajduje się on w katalogu .kobo/Kobo czytnika. Po restarcie, można w menu Settings/Reading settings” odznaczyć opcję „Show header and footer:” i mieć tekst bez marnowania ekranu na zbędne (moim zdaniem) elementy.

_________________
Pozdrawiam,
Cyfranek
http://cyfranek.booklikes.com | https://www.facebook.com/cyfranekblog


Ostatnio edytowano 22 kwi 2016 21:19:26 przez Cyfranek, łącznie edytowano 1 raz



22 kwi 2016 18:46:48
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lis 2008 10:32:57
Posty: 340
eCzytnik: Forma, Oasis 2
Post Re: Kobo glo hd
pokręciłeś ... :)
Aby w menu pojawiła się opcja wyłączania nagłówka i stopki trzeba wyedytować plik config i dopisać 1 linijkę

Patch na firmware umożliwia również pozbycie się stopki/zmniejszenie jej ale wpływu na menu czytnika nie będzie żadnego


22 kwi 2016 20:39:30
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 04 mar 2016 18:14:33
Posty: 157
eCzytnik: Kobo Clara HD, Pocketbook Lux 3
Post Re: Kobo glo hd
Dzięki za szybkie odpowiedzi.

W ramach wolnej chwili zajrzałem na jutjuba i obejrzałem pierwszy z brzegu filmik
https://www.youtube.com/watch?v=lgMIhsId6P0
w którym jak byk widać że opcja ,,Show header and footer'' jest dostępna :o
O co tu chodzi?

Kolejna prośba po posiadaczy KG HD, może komuś chciało by się zrobić zdjęcie ekranu z otwartą książką z najmniejszymi możliwymi marginesami?


22 kwi 2016 20:56:03
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 04 cze 2011 10:52:37
Posty: 2248
Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: Kindle PocketBook Kobo Tolino
Post Re: Kobo glo hd
Przepraszam za odblaski na ekranie. Robocze zdjęcia na szybko. Dostępne chwilowo na Dropboksie:
- minimalne marginesy - https://dl.dropboxusercontent.com/u/453 ... ginesy.jpg
- menu "oryginalne" nie ma opcji wyłączenia nagłówka i stopki - https://dl.dropboxusercontent.com/u/45308973/menu.jpg.
Firmware oryginalne w najnowszej wersji. Może na filmie mają już zmodyfikowany plik konfiguracyjny? Zaraz oglądnę...
[Edit]
Tak, recenzent zaznacza, że opcja "Show header and footer" nie jest dostępna bez modyfikacji czytnika.

_________________
Pozdrawiam,
Cyfranek
http://cyfranek.booklikes.com | https://www.facebook.com/cyfranekblog


Ostatnio edytowano 22 kwi 2016 22:42:27 przez Cyfranek, łącznie edytowano 1 raz



22 kwi 2016 21:59:17
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Dołączył(a): 04 mar 2016 18:14:33
Posty: 157
eCzytnik: Kobo Clara HD, Pocketbook Lux 3
Post Re: Kobo glo hd
Cyfranek jesteś wielki ;) W takim razie, skoro kłopotów z edycją menu nie będzie, pozostaje mi czekać na promocję.
Aha, pierwszego zdjęcia nie da się podejrzeć, a szkoda, zależało mi na sprawdzeniu jak wyglądają minimalne boczne marginesy.
edit: już widać to zdjęcie, wystarczyło zgumować średnik. Więc to są minimalne marginesy? Jeśli tak to nawet nieźle.


22 kwi 2016 22:41:54
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 04 cze 2011 10:52:37
Posty: 2248
Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: Kindle PocketBook Kobo Tolino
Post Re: Kobo glo hd
Już powinno się wyświetlić, poprawiłem. Średnik, który wstawiłem na końcu linijki, przykleił się do adresu URL.

_________________
Pozdrawiam,
Cyfranek
http://cyfranek.booklikes.com | https://www.facebook.com/cyfranekblog


22 kwi 2016 22:43:37
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Dołączył(a): 04 mar 2016 18:14:33
Posty: 157
eCzytnik: Kobo Clara HD, Pocketbook Lux 3
Post Re: Kobo glo hd
Ale nagłówek i stopka są, jak mniemam, pokazane w formie przed ich wyłączeniem.


23 kwi 2016 5:49:54
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do: