Teraz jest 19 mar 2019 12:43:59




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
"Szczegóły ksiażki" - dostosowanie zawartości/danych 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Dołączył(a): 17 paź 2015 14:50:46
Posty: 56
eCzytnik: Kindle PW3, Pocketbook Touch Lux 3
Post "Szczegóły ksiażki" - dostosowanie zawartości/danych
Zawartość panelu Szczegóły Książki/Book Details powiększyłam sobie o Ilość stron dzięki wtyczce Count Pages. W jaki sposób wpłynąć na calibre, by umieszczał tę informację w pliku, by widoczna była w czytniku zaraz po okładce wraz z innymi typu tytuł/autor/etykiety/ilość gwiazdek oceny? Jak w ogóle dostosować które z dostępnych metadanych trafiają do pliku/są wyświetlane w czytniku?

_________________
Obrazek


15 lut 2017 20:43:57
Zobacz profil
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 lip 2011 9:46:47
Posty: 219
eCzytnik: KoboT,NST,NGP,K3G, KPW2,KPW3,TolV2
Post Re: "Szczegóły ksiażki" - dostosowanie zawartości/danych
Pytanie nie wyjaśnia, o co konkretnie pytasz.
1. Czy chodzi o metryczkę książki (jacket), który może być dołączany na początku książki? (Osobiście z tego nie korzystam, ale jeśli ktoś chce to proszę bardzo.)
2. Czy też chodzi o wewnętrzne metadane zapisywane w nagłówku pliku?
3. Chodzi o coś jeszcze innego.

I teraz:
Ad 1. To stosunkowo prosta sprawa, bo szablon metryczki jest zwykle w folderze calibre
Poniżej domyślna ścieżka dla wersji 64-bitowej w środowisku Windows:
Kod:
C:\Program Files\Calibre2\resources\jacket\template.xhtml

W tym samym folderze jest też odpowiedni plik css.
Po edycji należy szablon zachować w folderze z konfiguracją calibre.
Trzeba w nim utworzyć folder „resources”, a potem „jacket” i tam wgrać swój szablon.
Jak wejść do folderu z konfiguracją calibre?
Kod:
Ustawienia - Różne - Otwórz katalog konfiguracyjny calibre


Jeśli liczbę stron masz we własnej kolumnie o nazwie #pages to w szablonie metryczki musisz podać {_pages} (czyli podkreślenie zamiast hasha i całość w klamerkach)

Ad 2. To akurat zależy od konkretnego formatu. Jeśli masz PW i zapisujesz pliki AZW3 to lista metadanych zapisywanych wewnętrznie jest bardzo ograniczona i możesz ją sprawdzić w okienku konwersji w dziale „Metadane”.


Ad 3. Cóż… Widocznie nie zrozumiałam pytania.


16 lut 2017 1:34:43
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 17 paź 2015 14:50:46
Posty: 56
eCzytnik: Kindle PW3, Pocketbook Touch Lux 3
Post Re: "Szczegóły ksiażki" - dostosowanie zawartości/danych
Becky, właśnie o metryczkę/jacket - jak je nazwałaś - mi chodziło :).

Przyznam, że zawartość obu plików do edycji to trochę czytanie po chińsku dla mnie, ale wiedząc już jak to się poprawnie nazywa, znalazłam na forum calibre podobny wątek wraz z zamieszczonym przez jednego z forumowiczów gotowym plikiem template, który zmodyfikował "pod siebie". Porównując oba wyłowiłam kawałek odpowiedzialny za same strony i dodałam go do oryginału tworząc nowy szablon.

Gdyby ktoś był zainteresowany dodaniem linijki z ilością stron w metryczce książki, zamieszczam odpowiedni kod poniżej:

Kod:
<tr class="cbj_tags">
    <td class="cbj_label">{_pages_label}:</td>
    <td class="cbj_content">{_pages}</td>
</tr> 


Oprócz tego należy w calibre aktywować wtyczkę Count Pages.

Całość "mojego" pliku template tutaj: http://pastebin.com/kiey4FT6 - umieszcza linijkę "Strony: xxx" w metryczce tuż pod linijką z oceną w gwiazdkach.

Becky, dziękuję za pomoc.

_________________
Obrazek


17 lut 2017 14:52:36
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 06 lut 2013 20:50:06
Posty: 68
eCzytnik: Prestigio 3464, Onyx Lynx, Lenovo S
Post Re: "Szczegóły ksiażki" - dostosowanie zawartości/danych
@solshine
Mam serdeczną prośbę do Ciebie, czy możesz "łopatologicznie" krok po kroku opisać jak zadziałać aby w metryczce książki umieścić ilość stron.
Nie jestem, informatykiem i nie łapię twojego opisu w poście wyżej. Trudno mi się połapać bo jestem już starszym człowiekiem ;)

Z góry dziękuję i pozdrawiam.


17 lut 2017 20:35:57
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 17 paź 2015 14:50:46
Posty: 56
eCzytnik: Kindle PW3, Pocketbook Touch Lux 3
Post Re: "Szczegóły ksiażki" - dostosowanie zawartości/danych
Wygląd i zawartość metryczki określa para plików stylesheet.css oraz template.xhtml w folderze instalacyjnym calibre, na końcu ścieżki (w moim przypadku) C:\Program Files\Calibre2\resources\jacket . W moim przypadku wygląda to tak: http://prntscr.com/ea29hp

Aby zmienić wygląd i zawartość metryczki, oba zmodyfikowane wedle gustu i potrzeb pliki należy umieścić w analogicznie utworzonym katalogu ...\resources\jacket w folderze instalacyjnym calibre. Jak go odnaleźć precyzyjnie opisała Becky. U mnie wygląda to tak: http://prnt.sc/ea2480

Zakładając, że masz taki Windows jak ja i tak samo zainstalowane calibre, a Twój user to 'bravosx', skopiuj folder "jacket" wraz z zawartością z
Kod:
C:\Program Files\Calibre2\resources
do =>
Kod:
C:\Users\bravosx\AppData\Roaming\calibre\resources

Następnie wejdź w link do pastebin. Kliknij 'download', a poproszony o wskazanie nazwy i miejsca zapisu pliku, nazwij go 'template.xhtml' i umieść w
Kod:
C:\Users\bravosx\AppData\Roaming\calibre\resources\jacket
, usuwając stamtąd wcześniej oryginalny plik o tej samej nazwie.

Jeśli masz aktywowany plugin Count Pages i pobrałeś nim ilość stron danej książki, to podczas konwersji lub za pomocą polecenia 'dopracuj książki' informacja ta umieszczona zostanie w metryczce.

Disclaimer: nie wiem, czy to wystarczająco łopatologiczne, gdyż nigdy nie tworzyłam tego typu poradnika ;).

_________________
Obrazek


17 lut 2017 22:23:15
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 06 lut 2013 20:50:06
Posty: 68
eCzytnik: Prestigio 3464, Onyx Lynx, Lenovo S
Post Re: "Szczegóły ksiażki" - dostosowanie zawartości/danych
solshine napisał(a):
Disclaimer: nie wiem, czy to wystarczająco łopatologiczne, gdyż nigdy nie tworzyłam tego typu poradnika ;).


Dzięki, instrukcja jest doskonała. Tak zrobiłem ja opisałeś i działa wszystko bardzo dobrze :D

Zastanawiam się w takim razie czy nie da się także umieścić danych, które pobiera wtyczka LC od @Becky - tłumaczenie i tytuł oryginału.

Co prawda jeżeli przy przenoszeniu danych do kolumn za pomocą wtyczki LCmover (ale musi być odznaczone pole "po skopiowaniu usuń") z komentarza matadanych to w "jackecie" książki pod opisem streszczenia te informacje też się pokażą. Ale dobrze by było aby były w tabeli tak jak tytuł, autor, gwiazdki no i teraz ilość stron.

Może miał byś ochotę i podjął się takiego wyzwania, bo ja naprawdę nie czuję się na "siłach" abym mógł podołać takiemu zadaniu.

Jeszcze raz dzięki za "łopatologiczny" wykład.
pzdr. bravosx


18 lut 2017 0:15:39
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 17 paź 2015 14:50:46
Posty: 56
eCzytnik: Kindle PW3, Pocketbook Touch Lux 3
Post Re: "Szczegóły ksiażki" - dostosowanie zawartości/danych
Po przeczytaniu opisów wtyczki, o której piszesz, jej zastosowanie pozostaje dla mnie zupełnie niejasne, może dlatego, że nie modyfikuję calibre, jedyną modyfikacją jest kolumna z ilością stron; tak czy owak po rozwiązaniu problemu stron w metryczce nie czuję potrzeby dalszej jej rozbudowy. Tak że nie umiem pomóc.
Tak poza tym, doczytałam właśnie w opcjach wtyczki Lubimyczytać, że ta oferuje dodawanie różnych informacji na końcu komentarza, w tym ilości stron, co jednak po mimo zaznaczenia opcji u mnie nie działa.

_________________
Obrazek


18 lut 2017 13:13:12
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 06 lut 2013 20:50:06
Posty: 68
eCzytnik: Prestigio 3464, Onyx Lynx, Lenovo S
Post Re: "Szczegóły ksiażki" - dostosowanie zawartości/danych
solshine napisał(a):
Tak że nie umiem pomóc.


Dzięki za odpowiedź i jednocześnie przepraszam za zmianę Twojej płci, ale z loginu ciężko rozpoznać.

Jeszcze raz pzdr. bravosx


18 lut 2017 13:35:51
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 04 mar 2016 18:14:33
Posty: 157
eCzytnik: Kobo Clara HD, Pocketbook Lux 3
Post Re: "Szczegóły ksiażki" - dostosowanie zawartości/danych
Podepnę się pod temat, chociaż chodzi mi o pliki opf.
Jak rozumiem, konwerując książkę w Calibre informacje o książce są ,,zaszywane'' w pliku, więc bez problemu można wyłączyć funkcję ,,zapisz metadane w odrębnym pliku opf'' ?


29 cze 2017 18:12:20
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do: