Teraz jest 23 cze 2018 17:08:53




Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona
Plugin - pobieranie metadanych z lubimyczytac.pl - zamknięty 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Dołączył(a): 01 wrz 2011 22:50:00
Posty: 11
eCzytnik: Kindle 3
Post Plugin - pobieranie metadanych z lubimyczytac.pl - zamknięty
t3d: W związku z tym, że aktualnie pluginem opiekuje się Becky, dyskusja została przeniesiona do nowego wątku: topic15548.html

Witam,

Wszystkie istniejące (niepolskie) pluginy do Calibre do ściągania metadanych mają dla mnie tą wadę, że nie radzą sobe z polskimi ogonkami.
Na przykład jeżeli szukasz książki "Zolw i zajac" to na pewno nie znajdziesz "Żółw i zając". A niestety tytuły i autorzy często są bez ogonków (szczególnie jeśli są pobierane z nazwy pliku). Polskie serwisy z książkami i księgarnie nie mają tego problemu - niezależnie czy szukasz z ogonkami czy bez - książka jest znajdowana.

Dlatego, zmęczony poprawianiem ogonków przy ładowaniu książek napisałem plugin który pobiera metadane z serwisu lubimyczytac.pl. Podsyłam linka, może komuś również się przyda:

http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=148278

Jacek


02 wrz 2011 8:51:26
Zobacz profil
Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 cze 2008 13:47:02
Posty: 2763
Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
Post Re: Plugin do Calibre - pobieranie metadanych z lubimyczytac
No, jak miło już nie być jedynym który pisze polskie pluginy :D

1. Nie ma potrzeby robić 'n' zamiast "ń" w polu "author". Tylko włącz sobie kodowanie UTF-8 w edytorze (a że tego nie zrobiłeś widać w __copyright__). Ja mam "ł" i jak widać działa dobrze :D

2. nie za bardzo rozumiem po co jest remove_polish_diaktrics()
Takie rzeczy robi się za pomocą metod stringa .decode() i .encode()

3. Zgłoś ten plugin do kolesia który administruje listą pluginów na mobileread. Zamiast podawać linki do pobrania pliku, użytkownicy będą mogli pobrać plugin z poziomu okienka "Aktualizacja wtyczek".

Poza tym też czytam Douglasa, aktualnie "The Restaurant at the End of the Universe" ;)

_________________
Zgred - Rafał Ziemkiewicz napisał(a):
Dziś trzeba pisać o mieczach, czarach, toporach i wojowniczkach w blaszanych bikini, wszystko inne to już jest nisza w niszy. Albo o nastoletnich wampirach.
Porównywarka cen ebooków


02 wrz 2011 10:22:19
Zobacz profil WWW
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 kwi 2011 18:15:50
Posty: 131
Lokalizacja: Kozienice
eCzytnik: kindle 3
Post Re: Plugin do Calibre - pobieranie metadanych z lubimyczytac
jbienko1, wielkie dzięki, pięknie działa. Można powiedzieć "małe a cieszy" :D


02 wrz 2011 20:13:25
Zobacz profil
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 cze 2011 13:29:58
Posty: 131
eCzytnik: Kindle 3 WiFi
Post Re: Plugin do Calibre - pobieranie metadanych z lubimyczytac
jbienko1, ja również bardzo dziękuję, wcale nie mała ta rzecz. Masz u mnie piwo :-)

_________________
No rest for the wicked. But there is a little... very little... hope.


02 wrz 2011 20:47:19
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 21 sty 2011 23:38:12
Posty: 64
Lokalizacja: Ruda Śląska
eCzytnik: Kindle 3 Wi-Fi
Post Re: Plugin do Calibre - pobieranie metadanych z lubimyczytac
Dołączam się do podziękowań - nie muszę już sam kopiować z LC, w końcu funkcja ściągania metadanych się do czegoś przyda:D


03 wrz 2011 11:01:34
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 01 wrz 2011 22:50:00
Posty: 11
eCzytnik: Kindle 3
Post Re: Plugin do Calibre - pobieranie metadanych z lubimyczytac
Witam,

Przede wszystkim - cieszę się, że plugin przydał się komuś oprócz mnie. :)

t3d napisał(a):

1. Nie ma potrzeby robić 'n' zamiast "ń" w polu "author". Tylko włącz sobie kodowanie UTF-8 w edytorze (a że tego nie zrobiłeś widać w __copyright__). Ja mam "ł" i jak widać działa dobrze :D

'n' było z przyzwyczajenia :) To raczej 'ń' w copyright przez pomyłkę. Natomiast nie rozumiem o co chodzi z włączeniem kodowania - wydaje mi się, że mam włączone - czego dowodem właśnie np copyright.

t3d napisał(a):
2. nie za bardzo rozumiem po co jest remove_polish_diaktrics()
Takie rzeczy robi się za pomocą metod stringa .decode() i .encode()

Po to żeby usunąć ogonki przy porównywaniu tytułów i autorów. Czy chodzi Ci o to, że to samo mógłbym osiągnąc decode-ując utf-8 do US-ANSII (gubiąc ogonki) i następnie encode'ując jeszcze raz do utf-8?

t3d napisał(a):
3. Zgłoś ten plugin do kolesia który administruje listą pluginów na mobileread. Zamiast podawać linki do pobrania pliku, użytkownicy będą mogli pobrać plugin z poziomu okienka "Aktualizacja wtyczek".

O, nie wiedziałem, że to się w ten sposób załatwia. Zgłosić w jaki sposób?


03 wrz 2011 20:17:01
Zobacz profil
SwiatCzytnikow.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 sie 2010 10:00:21
Posty: 1853
eCzytnik: kindle, onyx, nook, kobo, pb, ipad
Post Re: Plugin do Calibre - pobieranie metadanych z lubimyczytac
Dołączam się do podziękowań, bez problemu udało mi się ściągnąć dane i okładki paru książek. :)

_________________
http://swiatczytnikow.pl (dawniej: Świat Kindle)
http://ebooki.swiatczytnikow.pl - (prawie) wszystkie polskie e-booki w jednym miejscu, czyli porównywarka ofert księgarni.


03 wrz 2011 21:16:17
Zobacz profil WWW
Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 cze 2008 13:47:02
Posty: 2763
Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
Post Re: Plugin do Calibre - pobieranie metadanych z lubimyczytac
jbienko1 napisał(a):
t3d napisał(a):

1. Nie ma potrzeby robić 'n' zamiast "ń" w polu "author". Tylko włącz sobie kodowanie UTF-8 w edytorze (a że tego nie zrobiłeś widać w __copyright__). Ja mam "ł" i jak widać działa dobrze :D

'n' było z przyzwyczajenia :) To raczej 'ń' w copyright przez pomyłkę. Natomiast nie rozumiem o co chodzi z włączeniem kodowania - wydaje mi się, że mam włączone - czego dowodem właśnie np copyright.

Tak, zwracam honor. To mi się popieprzyło. Vim pod win 7 w mojej pracy jakoś inaczej działa niż w domu na gentoo. Chyba muszę poprawić ~/.vimrc :P
jbienko1 napisał(a):
t3d napisał(a):
2. nie za bardzo rozumiem po co jest remove_polish_diaktrics()
Takie rzeczy robi się za pomocą metod stringa .decode() i .encode()

Po to żeby usunąć ogonki przy porównywaniu tytułów i autorów. Czy chodzi Ci o to, że to samo mógłbym osiągnąc decode-ując utf-8 do US-ANSII (gubiąc ogonki) i następnie encode'ując jeszcze raz do utf-8?

Tu jeszcze muszę doczytać :)
jbienko1 napisał(a):
t3d napisał(a):
3. Zgłoś ten plugin do kolesia który administruje listą pluginów na mobileread. Zamiast podawać linki do pobrania pliku, użytkownicy będą mogli pobrać plugin z poziomu okienka "Aktualizacja wtyczek".

O, nie wiedziałem, że to się w ten sposób załatwia. Zgłosić w jaki sposób?

Tu jest ten wątek:
http://www.mobileread.com/forums/showth ... p?t=118764
Z tego co pamiętam, kiwidude pytał mnie przez PM, czy chcę, żeby mój plugin do nexto tam trafił. Z racji tego, że celowałem w branch Kovida odmówiłem :)
Na Twoim miejscu wysłałbym do kiwidude PM.

_________________
Zgred - Rafał Ziemkiewicz napisał(a):
Dziś trzeba pisać o mieczach, czarach, toporach i wojowniczkach w blaszanych bikini, wszystko inne to już jest nisza w niszy. Albo o nastoletnich wampirach.
Porównywarka cen ebooków


03 wrz 2011 22:06:01
Zobacz profil WWW
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lip 2011 17:53:30
Posty: 12
Lokalizacja: Wrocław
eCzytnik: Kindle 3
Post Re: Plugin do Calibre - pobieranie metadanych z lubimyczytac
Świetna sprawa! Jedyna rzecz, której tak naprawdę brakowało mi w Calibre to właśnie pobieranie metadanych z polskich serwisów <3

Wielkie dzięki i gratulacje za zrobienie czegoś, co dla mnie jest czarną magią :D


08 wrz 2011 20:43:53
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 30 sty 2011 0:59:04
Posty: 2
eCzytnik: Kindle 3
Post Re: Plugin do Calibre - pobieranie metadanych z lubimyczytac
A ja jeszcze posunę jako potencjalne źródło danych esensja.pl - sam najczęściej stamtąd czerpię informacje na temat książek - ładne duże okładki jak i ładna tabelka z danymi od tytułu i oryginalnego tytułu, przez wydawcę i ISBN aż po datę wydania - i co ważne - ew. Cykl do którego książka należy.


01 paź 2011 13:00:54
Zobacz profil
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 lis 2008 20:40:27
Posty: 95
eCzytnik: PRS-505, PRS- T1, Aura H2O, KA1
Post Re: Plugin do Calibre - pobieranie metadanych z lubimyczytac
Witam,
świetny plugin w końcu po kilku latach będę miał okładki w czytniku :P

mam jednak mały problem, gdy ściągam metadane, okładki, komentarz itp - komentarz w calibre jest z polskimi znakami, jednak po wrzuceniu na czytnik są znaki zapytania.

używam calibre (drugi dzień), plików epub z wbudowanymi czcionkami georgia - za pomocą pluginu do calibre kolegi z forum.


21 paź 2011 13:05:49
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 01 wrz 2011 22:50:00
Posty: 11
eCzytnik: Kindle 3
Post Re: Plugin do Calibre - pobieranie metadanych z lubimyczytac
DarkMind napisał(a):
Witam,
świetny plugin w końcu po kilku latach będę miał okładki w czytniku :P

mam jednak mały problem, gdy ściągam metadane, okładki, komentarz itp - komentarz w calibre jest z polskimi znakami, jednak po wrzuceniu na czytnik są znaki zapytania.

używam calibre (drugi dzień), plików epub z wbudowanymi czcionkami georgia - za pomocą pluginu do calibre kolegi z forum.


Tu niestety chyba nie jestem w stanie pomóc :(
Czy problem jest tylko z komentarzem? Z innymi treściami zaimportowanymi pluginem nie?


22 paź 2011 0:18:27
Zobacz profil
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 lis 2008 20:40:27
Posty: 95
eCzytnik: PRS-505, PRS- T1, Aura H2O, KA1
Post Re: Plugin do Calibre - pobieranie metadanych z lubimyczytac
to chyba jednak nie jest wina pluginu, wpisałem komentarz z ręki (wcześniej nie było potrzeby bym to robił, więc nie wpadłem na to by sprawdzić) i też są znaki zapytania, czyli kwestia calibre i mojego braku umiejetnosci obsługi - najwidoczniej.

przepraszam za zamieszanie :)


22 paź 2011 8:11:25
Zobacz profil
Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 cze 2008 13:47:02
Posty: 2763
Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
Post Re: Plugin do Calibre - pobieranie metadanych z lubimyczytac
jbienko1 napisał(a):
t3d napisał(a):
2. nie za bardzo rozumiem po co jest remove_polish_diaktrics()
Takie rzeczy robi się za pomocą metod stringa .decode() i .encode()

Po to żeby usunąć ogonki przy porównywaniu tytułów i autorów. Czy chodzi Ci o to, że to samo mógłbym osiągnąc decode-ując utf-8 do US-ANSII (gubiąc ogonki) i następnie encode'ując jeszcze raz do utf-8?

Dzisiaj doczytałem o string.maketrans() i przypomniałem sobie o tym problemie, ale widzę, że już tę funkcję usunąłeś...
Pytam się dlaczego to nie jest w repozytorium, żeby sobie móc zrobić diffa :)

_________________
Zgred - Rafał Ziemkiewicz napisał(a):
Dziś trzeba pisać o mieczach, czarach, toporach i wojowniczkach w blaszanych bikini, wszystko inne to już jest nisza w niszy. Albo o nastoletnich wampirach.
Porównywarka cen ebooków


10 lis 2011 8:59:36
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Dołączył(a): 01 wrz 2011 22:50:00
Posty: 11
eCzytnik: Kindle 3
Post Re: Plugin do Calibre - pobieranie metadanych z lubimyczytac
t3d napisał(a):
Dzisiaj doczytałem o string.maketrans() i przypomniałem sobie o tym problemie, ale widzę, że już tę funkcję usunąłeś...
Pytam się dlaczego to nie jest w repozytorium, żeby sobie móc zrobić diffa :)


Ja nic nie usuwałem - tzn żadnej funkcji nie usuwałem (jeśli piszesz o funkcji usuwającej polskie znaki diaktryczne).
W jakim repozytorium nie jest? I co?


13 lis 2011 0:54:31
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do: