Teraz jest 23 cze 2018 17:14:16




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
calibre zmiana metadanych 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Dołączył(a): 13 lut 2012 20:52:18
Posty: 2503
Lokalizacja: Radom
eCzytnik: Brak
Post Re: calibre zmiana metadanych
moki102 napisał(a):
Dziwne jest również to, że odnośnie otrzymanego pliku calibre widzi tylko tytuł książki (bez autora, autor widoczny jako nieznany) natomiast w Kindle jest widoczny zarówno autor i tytul.

Jeśli to plik MOBI (dualny) to zwyczajnie Calibre czyta metadane dla MOBI 6/7, a Kindle wyświetla te dla MOBI 8 (KF8).


30 kwi 2016 20:39:57
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 24 cze 2015 0:34:44
Posty: 13
Post Re: calibre zmiana metadanych
Tak, ok ale nie wiem w jaki sposób mogę edytować te dane. Plik który kolega podesłał był poddany edycji natomiast nie wiem jak właściwie to zrobić aby uzyskać taki sam efekt (wybieram "zapisz na dysku w pojedynczym folderze" a mimo to po ponownym wczytaniu pliku dane nie zachowują się). Tak więc w jaki sposób powinienem prawnie dokonać zapisu (jeżeli mógłby kolega napisać w jaki sposób zrobił to podczas edycji przesłanego prze zemnie pliku; podać wybór kolejnych opcji np: zapisz na dysku > zapisz na dysku w pojedynczym folderze)?


07 maja 2016 9:49:26
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 13 lut 2012 20:52:18
Posty: 2503
Lokalizacja: Radom
eCzytnik: Brak
Post Re: calibre zmiana metadanych
Calibre nie używam (czasami testowo dla bzdurek, ale nigdy do pracy, nawet niekomercyjnej). Metadane można poprawić w calibre, o ile wcześniej wypakuje się MOBI wtyczką kindleunpack i zrobi to dla pliku azw3. Calibre nie ma w planach dodania edycji podwójnych metadanych (sam Kovid - autor - o to pytany, odpowiedział, że nie zamierza tego dodawać nawet w dalekiej przyszłości).


07 maja 2016 11:14:19
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 24 cze 2015 0:34:44
Posty: 13
Post Re: calibre zmiana metadanych
A można wiedzieć programu kolega użył? Calibre odpuszczam przynajmniej do edycji metadanych. Wiem, że na pewno da się to jakoś ustawić ale na obecną chwile nie jestem w stanie sobie z tym poradzić. Wgrałem podaną powyżej wtyczkę - nie widzi plików ani mobi ani azw3. Dodałem opcje poboru metadanych z "wolne lektury" ale dział tylko dla cześć plików. Odinstalował i zaistalowałem jeszcze raz Calibre co także nie dało żadnego efektu. Poproszę więc raz jeszcze o nazwę programu.


09 maja 2016 17:08:51
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 13 lut 2012 20:52:18
Posty: 2503
Lokalizacja: Radom
eCzytnik: Brak
Post Re: calibre zmiana metadanych
Rozpakować można skryptem python-a o nazwie takiej samej jak wtyczka calibre. Poprawić można w programie mobimetaeditor. Sam używam niepublicznych skryptów, ale to co wymieniłem spokojnie wystarczy.


09 maja 2016 17:36:15
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 24 cze 2015 0:34:44
Posty: 13
Post Re: calibre zmiana metadanych
Spróbuję więc jeszcze trochę z tym powalczyć gdy będę mieć chwilę wolnego, może coś z tego wyjdzie. Jeszcze raz dzięki za pomoc.


14 maja 2016 21:40:45
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do:  
cron