Teraz jest 03 wrz 2010 5:46:14

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Amazon Kindle DX już w środę? 
Autor Wiadomość
Admin

eCzytnik: eClicto
Post Amazon Kindle DX już w środę?
Amazon organizuje konferencję prasową w środę, 6. maja, i wielu jest przekonanych, że poznamy nowego, większego brata Kindle'a. Świadczyć o tym mają fakt, iż Amazon zwoływał konferencje, by zaprezentować poprzednie modele, a także to, iż na spotkaniu ma być Barbara Snyder (rektor Uniwersytetu Case Western Reserve) oraz Arthur Sulzberger (jedna z szych New York Times'a). Wszyscy oczekują, że właśnie skrypty oraz gazety będą głównym contentem przewidzianym dla nowego Kindle'a - stąd potrzeba większego niż dotychczas ekranu.

Czy to dobry trend? Niektórzy decydują się na większą przenośność, zapowiadając mniejsze, 5'' czytniki (Hanlin v5). Amazon wydaje się jednak mieć chrapkę na niewypełnioną dotychczas niszę gazet i skryptów - w końcu biznesmeni woleliby postukać w ekran/klawisze swojego mediatronu (tak, ukradłem to Nealowi Stephensonowi z jego "Diamentowego wieku") i móc wygodnie poczytać najnowsze wydanie NYT, dostarczone do nich z rana poprzez Whispernet, bez potrzeby pamiętania o trzymaniu papieru pod pachą i rozkładania go w samolocie, natomiast studenci mogą chcieć zamienić noszenie wielu, często naprawdę grubych i ciężkich podręczników akademickich i skryptów na jedno lekkie urządenie. Nowy czytnik zapewne odniesie sukces niezależnie od ceny, choć na pewno jej obniżenie, a także ekspansja na rynki kanadyski i europejskie mogłaby przynieść dodatkowe zyski Amazonowi (który i tak w roku 2008 królował, przynajmniej jeśli chodzi o sprzedaż urządzeń).

Pozostaje również mieć nadzieję, że wreszcie Amazon pójdzie po rozum do głowy i zrezygnuje z M&Msów - są smaczne, ale jako klawisze wyglądają po prostu koszmarnie.

Więcej o zapowiedziach nowego Kindle'a można przeczytać tutaj:

Edit: Wygląda na to, że zapowiada się nam 9.7'', co będzie jednym z największych ekranów (chyba tylko DigitalReader od iRexa jest większy [10.2'']), zatem wygląda na to, że plotki się potwierdziły. Do tego parę uniwersytetów w USA zgłosiło się do testów nowego Kindle'a (ochrzczonego przez readakcję Engadgeta Kindle DX), a ponoć kilkunastu wydawców podręczników akademickich podjęło współpracę z Amazonem. DX ma wspierać PDFy, więc powinny zniknąć problemy ze zmianą formatu. Na razie nikt nie wspomina o cenie, ale niektórzy oczekują, że będzie to 599$ - co czyniłoby DX'a dużo tańszym od odrobinę większego DigitalReadera (który kosztuje obecnie 699€ w sklepie iRexa).

Co myślicie? W końcu masowy 'digital revolution'?

Więcej można zobaczyć tu:

Muad'Dib uczył się prędko, ponieważ najpierw przeszedł szkolenie jak się uczyć. A najpierwszą ze wszystkich otrzymał lekcję podstawowej wiary, że może się nauczyć. Szokuje odkrycie, jak wielu ludzi nie wierzy, że mogą się nauczyć, a o ile więcej uważa, że nauka jest trudna.

05 maja 2009 7:07:04
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Post Re: Amazon Kindle DX już w środę?
Wydaje mi się, że to raczej krok do przodu, ale mały. Dla mnie przełomem będzie kolorowa wersja e-papieru.
Inne udoskonalenia na które czekam jak właśnie powiększenie ekranu, czy elastyczny czytnik który można zwinąć jak gazetę to udogodnienia, ale nie przełom.
Wydaje mi się wreszcie, że w przyszłości będą 2 rodzaje czytników. Jedne z ekranem wielkości paperbacka, takie przenośne do czytania w podróży itp., oraz duże, albumowe prawie że - do użycia w domu, z grafiką itp. Ale o ile te pierwsze przy czytaniu się sprawdza i bez koloru, to do drugich kolor jest niezbędny.
Zresztą przypomnijcie sobie ewolucje komórek. Był wyświetlacz monochromatyczny, ale jest kolorowy.
A tak naprawdę przełomem będzie upowszechnienie towaru- czyli książek i czasopism dostępnych przez sieć.
Bo pytam- ile e-książek w języku polskim można obecnie kupić ? Ja kupiłem 2 i miałem problemy z DRM i nie udało mi sie legalnie kupionej książki nawet przeczytać na e-book readerze.
Czyli innym oczekiwanym przełomem jest usprawnienie, albo rezygnacja z DRM.

05 maja 2009 9:02:29
Użytkownik

eCzytnik: iPad, dawniej: iRex DR1000S
linka napisał(a):
Bo pytam- ile e-książek w języku polskim można obecnie kupić ? Ja kupiłem 2 i miałem problemy z DRM i nie udało mi sie legalnie kupionej książki nawet przeczytać na e-book readerze.

No niestety niewiele. Sprawe ratuja pirackie ebooki, ktorych jest razem z 7000-8000.

Mysle, ze kolor wcale taki potrzebny nie jest. Ktora przeczytana przez ciebie ostatnio ksiazka byla kolorowa?

05 maja 2009 10:05:02
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Kolor może się przydać. Komiksy, ksiązki techniczne, albumy itd.
Ale jeśli chodzi o duży ekran, to zwłaszcza widzę tu wielki rynek dla książek technicznych i akademickich. Jeśli byłby w rozsądnej cenie (600$ to na nasze warunki jeszcze dużo za dużo) to studenci byliby takim urządzeniem bardzo zainteresowani.

05 maja 2009 10:53:33
Admin

eCzytnik: smartphone Galaxy i5700
Cytuj:
No niestety niewiele. Sprawe ratuja pirackie ebooki, ktorych jest razem z 7000-8000.

Oj, o wiele więcej. Inna sprawa to ich jakość.

Co do Kindle to sie nim nie jaram, bo u nas jest to nieosiągalne, a nawet jeśli uda się komuś kupić to i tak na nic się nie zda. Niech se Amazon takie coś w d... wsadzi.

//Cormac McCarthy - Droga

05 maja 2009 11:07:41
Admin

linka napisał(a):
Wydaje mi się, że to raczej krok do przodu, ale mały. Dla mnie przełomem będzie kolorowa wersja e-papieru.

Uhm, jakby to powiedzieć... To już było - zapraszam do zapoznania się z Flepią od Fujitsu-Siemens.

linka napisał(a):
Inne udoskonalenia na które czekam jak właśnie powiększenie ekranu, czy elastyczny czytnik który można zwinąć jak gazetę to udogodnienia, ale nie przełom.

O ile zgodzę się, że składany/zwijalny ePapier to udogodnienie, to większe czytniki naprawdę są przełomowe. Nie sposób czytać na 6'' prawdziwej gazety lub porządnego skryptu akademickiego ze schematami - a przynajmniej czytać w sposób rozsądny. Jeżeli wydawcy gazet na to pójdą (a wydaje się, że tak będzie - o czym świadczyć może obecność NYT) to naprawdę może być to przyczyną dalszej popularyzacji czytników (i może osiągną one i przekroczą barierę 2 milionów sztuk sprzedanych w ciągu roku - w 2008, jak wynika z szacunków różnych analityków, sprzedano około 1.1 miliona sztuk czytników). Pożyjem, uwidzim - ale jest dobrze, a zapowiada się, że będzie jeszcze lepiej!

linka napisał(a):
Wydaje mi się wreszcie, że w przyszłości będą 2 rodzaje czytników. Jedne z ekranem wielkości paperbacka, takie przenośne do czytania w podróży itp., oraz duże, albumowe prawie że - do użycia w domu, z grafiką itp. Ale o ile te pierwsze przy czytaniu się sprawdza i bez koloru, to do drugich kolor jest niezbędny.

Nie do końca się z tym zgodzę. Owszem, większe czytniki będą automatycznie mniej mobilne, ale kolor nie jest na nich niezbędny. Studiowałeś/studiujesz? Ile materiałów, z których korzystałeś, to tzw. "kserówki"? Rozumiem, że jakaś genetyka czy szuka wymagają, by materiały były w kolorze, ale np. dowolna filologia, śmiem twierdzić, spokojnie sobie poradzić w 16 odcieniach szarości. Powiedziałbym nawet, że i informatyka czy fizyka w znacznej części dadzą sobie radę bez kolorów - natomiast potrzebują dużych ekranów, by wyświetlać w pełni bardziej skomplikowane schematy. Nie wiem jak z magazynami - pewnie Playboy w 16 odcieniach nie byłby tym samym, ale dowolna Wyborcza czy inna Rzeczpospolita może być bez obaw w takiej skali komfortowo odbierana.

linka napisał(a):
Zresztą przypomnijcie sobie ewolucje komórek. Był wyświetlacz monochromatyczny, ale jest kolorowy.

Jest kolorowy, a ja i tak piszę czarnobiałe SMSy i dzwonię gadając do słuchawki. Wyświetlacz kolorowy jest mi zupełnie zbędny. Ile MMSów wysłałeś/odebrałeś w ciągu roku i ile videokonferencji odbyłeś? Bo chyba rozumiemy, że jakość aparatów prawiefotograficznych w telefonach komórkowych jest raczej żenująca i umieszczane są tam tylko po to, by kupujący rzucili się na taki kombajn z myślą "Zaoszczędzę na zakupie cyfrówki/lusta!"... No, ale to temat na zupełnie inną dyskusję, ja tylko chciałem zauważyć, że wyświetlacze kolorowe są przyjemne i trendi, ale wcale nie niezbędne do komunikacji poprzez telefon ze znajomymi.

linka napisał(a):
A tak naprawdę przełomem będzie upowszechnienie towaru- czyli książek i czasopism dostępnych przez sieć.

Ale to Polska jest, nie świat. Tutaj od dawna uważa się, że kupujący to największy wróg sprzedawcy i powinien być jako taki traktowany. W USA jest trochę inaczej, co widać w wynikach sprzedaży eBooków: http://www.openebook.org/doc_library/industrystats.htm - jasne, to dalej kropla w morzu paperbacków, hardcoverów i tym podobnych, ale to i tak ogromne pieniądze. Nasi wydawcy ciągle jednak boją się iść za tym przykładem - zupełnie jakby nie byli zainteresowani nowymi, niezbyt spenetrowanymi rynkami zbytu (oczywiście są od tego chlubne wyjątki - jak choćby wydawnictwo W.A.B. - 184 pozycje dostępne w Virtualo czy Nexto [w obu ta sama ilość, w Virtualo tanio do czytania online, w Nexto można dostać PDFy, zapewne z FileOpenem w prezencie]). I znowu - czy to się zmieni to osobna kwestia - na razie jest z tych strasznie ciężko.

cezner napisał(a):
Ale jeśli chodzi o duży ekran, to zwłaszcza widzę tu wielki rynek dla książek technicznych i akademickich. Jeśli byłby w rozsądnej cenie (600$ to na nasze warunki jeszcze dużo za dużo) to studenci byliby takim urządzeniem bardzo zainteresowani.

Zdefiniuj "nasze warunki". Jeśli chodzi o Polskę, to zapewne tak - dla nas cena powyżej 500 zł byłaby za wysoka. Jeśli chodzi o rynek amerykański to myślę, że przy współpracy wydawców (czyli w efekcie znacznie tańszych skryptów w wersji elektronicznej) spokojnie DX możne odnieść sukces. Pamiętaj, że tego nie przelicza się tylko na dolary, ale także i kilogramy.

Kellhus napisał(a):
Co do Kindle to sie nim nie jaram, bo u nas jest to nieosiągalne, a nawet jeśli uda się komuś kupić to i tak na nic się nie zda. Niech se Amazon takie coś w d... wsadzi.

Z takim podejściem to Ty się obecnie tylko jetBookiem jarasz, który do tego nawet e-Inku nie ma.

Kindle poza USA traci swój niewątpliwy atut - Whispernet - ale zdało mi się, że można było jakoś po kablu wrzucać na niego pliki... Jeśli więc nie potrzebujesz koniecznie kupować eBooków w drodze, a jedynie w domu, transferując je potem poprzez USB na czytnik, to Kindle powinien dać radę i w Polsce.

Muad'Dib uczył się prędko, ponieważ najpierw przeszedł szkolenie jak się uczyć. A najpierwszą ze wszystkich otrzymał lekcję podstawowej wiary, że może się nauczyć. Szokuje odkrycie, jak wielu ludzi nie wierzy, że mogą się nauczyć, a o ile więcej uważa, że nauka jest trudna.

05 maja 2009 12:03:03
Zobacz profil WWW
Użytkownik

rafal pyta która książka była kolorowa z ostatnio czytanych przeze mnie ? Odpowiedź jest prosta- właściwie żadna oraz każda jednocześnie. Żadna, bo ostatnio prawie wszystko czytam na e-readerze, a każda, bo każda miała kolorową okładkę :D
Ale tak pomijając żarty, to właśnie wszelkie albumy, czasopisma, komiksy itd. wymagają koloru. Podejrzewam, że przy upowszechnieniu się czytników wielkoformatowych i kolorowych rozwiną się nowe formy sztuki. Wyobraźcie sobie ekran 1 na 2 metry o grubości kilku mm i cyfrowej reprodukcji 100 najsławniejszych obrazów świata. Obrazy zmieniałyby się cyklicznie co 15 minut. Ale też przy gazetach elektronicznych może się okazać , że dyktatorzy zrealizują marzenia o kontroli historii własnego kraju. Bo jak sprawdzić, co ktoś powiedział miesiąc temu, jezeli nie masz kopii trwałej ? A wszyscy- najwięksi biedacy dostali czytniki czyli realizowany jest dostęp do informacji, natomiast zabronione są wszelkie długopisy, ołówki, kredki, kreda, papier, farby i w szkole nie uczy się ręcznego pisania ? Na razie to wizja sf, która mam nadzieje nigdy sie nie ziści ;)
A wracając do głównego tematu. Nie zgadzam się z uwagą Kellhusa co może Amazon sobie zrobić z czytnikiem. Z naszego punktu widzenia to na razie wszystko jedno, ale rozwój usług w USA wcześniej czy później wpłynie na rozwój usług w UE. Przecież to Amerykanie wynaleźli Internet ( choć World Wide Web wymyslili Europejczycy), a teraz korzysta z niego cały świat. Tak więc niech się rozwija, to może doczekam przed emerytura takiego kolorowego czytnika( a jeszcze mi sporo do niej zostało :D )

05 maja 2009 12:18:39
Użytkownik

Kellhus napisał(a):
Cytuj:

Oj, o wiele więcej. Inna sprawa to ich jakość.

Hm. Miałem na myśli polskie ebooki. Niecałe 8 000 jest na biblioteka.eksiazki.org i w "katalogu" 4shared ("piwko" i "brovarek" jesli znacie).

Czy Kindle jest u nas nieosiągalny? Zawsze jest eBay. Kupować kindlowych ebooków właściwie nie można, bo przy zakupie sprawdzana jest karta kredytowa i jeśli nie jest z USA, to nic nie kupisz.

Można to jednak ominąć wykupując gift certificate -- już przez swoją normalną, polską kartę, a potem taki gift certificate przesłać sobie na drugie konto, z którego kupujemy Kindle-books.

Jeśli chodzi o Polskę i przyczynę słabego rozwoju rynku ebooków -- jedną z wielu jest prawo. O ile w USA też jest ogromna niechęć do ebooków ze względu na piractwo, to u nas jest tym większa z racji prawa, które dopuszcza kopiowanie ebooków i dzielenie się nimi w ramach dozwolonego użytku. (Ponadto ściąganie ebooków z Rapidshare nie jest nielegalne, jak pewnie wiecie -- albo tak uważają niektórzy).

05 maja 2009 12:39:25
Zobacz profil WWW
Admin

linka napisał(a):
rafal pyta która książka była kolorowa z ostatnio czytanych przeze mnie ? Odpowiedź jest prosta- właściwie żadna oraz każda jednocześnie. Żadna, bo ostatnio prawie wszystko czytam na e-readerze, a każda, bo każda miała kolorową okładkę :D

Idąc dalej - każda była kolorowa, bo czyż czarny nie jest kolorem?

linka napisał(a):
Ale tak pomijając żarty, to właśnie wszelkie albumy, czasopisma, komiksy itd. wymagają koloru.

Ale ani albumy (wydawane na drogim, kredowym papierze tylko dla fanatyków i osób ze zbyt dużą ilością pieniędzy w portfelu), ani komiksy nie stanowią targetu nowego DXa. Czasopisma też w zasadzie nie - zresztą tutaj nie ma koniecznego wymogu koloru. Są czasopisma, które opierają się na obrazie (np. Playboy, żeby się nie wysilać z szukaniem przykładów), ale jest i sporo takich, które zaawansowanych kolorów nie potrzebują (świętej pamięci Magia i Miecz). DX jest dla gazet i podręczników akademickich.

linka napisał(a):
Ale też przy gazetach elektronicznych może się okazać , że dyktatorzy zrealizują marzenia o kontroli historii własnego kraju. Bo jak sprawdzić, co ktoś powiedział miesiąc temu, jezeli nie masz kopii trwałej ? A wszyscy- najwięksi biedacy dostali czytniki czyli realizowany jest dostęp do informacji, natomiast zabronione są wszelkie długopisy, ołówki, kredki, kreda, papier, farby i w szkole nie uczy się ręcznego pisania ? Na razie to wizja sf, która mam nadzieje nigdy sie nie ziści ;)

Jasne, bo książek nie można masowo palić i niszczyć. Wcale i w ogóle. I nigdy nie miało coś takiego miejsca - dlatego papier jest gwarancją trwałości. Oczywiście pliku nie można skopiować, bo to byłoby zbyt wyrafinowaną taktyką, prawda?

PS. Jaką masz gwarancję iż to, co przeczytasz w gazecie/internecie czy usłyszysz w telewizji/radiu jest prawdziwym przekazem nadawcy? Można manipulować dźwiękiem i obrazem prawie w real-time, więc i obrazek ze słowem LIVE nic nie da...

linka napisał(a):
A wracając do głównego tematu. Nie zgadzam się z uwagą Kellhusa co może Amazon sobie zrobić z czytnikiem. Z naszego punktu widzenia to na razie wszystko jedno, ale rozwój usług w USA wcześniej czy później wpłynie na rozwój usług w UE. Przecież to Amerykanie wynaleźli Internet ( choć World Wide Web wymyslili Europejczycy), a teraz korzysta z niego cały świat. Tak więc niech się rozwija, to może doczekam przed emerytura takiego kolorowego czytnika( a jeszcze mi sporo do niej zostało :D )

Ależ FLEPia już powinna być dostępna w Japonii - zatem i bez czekania możesz sobie sprawić kolorowy eCzytnik (wracając do Twojego żartu - jeśli pomalujesz swój czytnik farbkami, to też będzie tak kolorowy, jak tylko będziesz chciał) - kwestia około 1000$, które będą musiały zmienić właściciela.

Zgodzę się natomiast z tym, że im szybciej technologia będzie się rozwijać w USA/Japonii/Korei, tym szybciej dotrze ona do Europy, a stąd po kilku latach do Polski... Poza tym nie wszystko jedno - można sobie kupić Kindle'a i używać także u nas (tylko Whispernetu nie będzie).

05 maja 2009 13:15:56
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Rozumiem, że postanowiłeś odegrać role tzw." advocatus diaboli".
Dla mnie DX może mieć target jaki ma, ale nie jest przełomem- do tego sprowadza się moja wypowiedź.
Co do wizji sf, to możesz sobie ją uzupełnić sam. Jeżeli będziesz miał czytnik który automatycznie pobiera informacje np. gazety codzienne i który łączy się bez Twojej wiedzy z siecią i w przypadku kraju dyktatora zmienia również ewentualne archiwalne zapisy w czytniku, to jest już przerażające. Bo książki możesz ukryć w domu, w kryjówce. A czytnik, jeżeli wszędzie będzie w zasięgu ... Tylko nie pisz mi tutaj, że schowasz go w kopalni, bo wtedy będziemy dyskutować o fabule ksiązki sf. Zresztą wydaje się, że wystarczy iż jakieś 99 % czytników będzie pokazywało cos innego niż Twój, to ludzie uznają Cię za "oszołoma" jak będziesz ich chciał przekonać do swojej wersji. Zreszta jak im udowodnisz, że to Ty masz rację !!
Co do gwarancji prawdziwości informacji w Internecie to odpowiem tak: korzystam z informacji które można sprawdzić np. przepisu na pączki :D
Zresztą zrobiono już eksperyment i w Wikipedii umieszczono życiorys nieistniejącej postaci. I ze zgrozą obserwowano, jak ludzie powielają wymyślone kłamstwo. To ostrzeżenie przed łatwowiernością ludzi. Ale to problem ciągnący się od setek, jak nie tysięcy lat- komu ludzie uwierzą i kogo poprą ( np. w walce o władzę). Nie dam tu odpowiedzi, bo nie mam. Powiem tylko tak - do wieści z Internetu należy podchodzić sceptycznie i ostrożnie. Tak jak do wieści z gazet. Bo często są pisane przez niedouczonych ludzi lub naginających fakty zgodnie ze swoim rozumieniem świata. Zresztą zobacz jak pisze się o kryzysie- codziennie, jakby to cos zmieniło. Co jakiś czas słyszymy- Polske ominie recesja, Polski nie ominie recesja, świat wychodzi z kryzysu, świat jeszcze nie wychodzi z kryzysu. Albo zamyka się firma X i zwalnia tyle osób. A czy ktoś zapytał, ile firm zamykało sie i zwalniało osoby w roku np. 2006 ? Czy mamy przyrost zwalnianych i jaki ? Bo firmy upadają z róznych względów. Także w okresie boomu na świecie. Czy to są profesjonalne informacje ?
Nie znam czytnika o którym piszesz, więc trudno mi sie wypowiadać. Ale tempo w jakim rozwija się technologia czytników nie imponuje mi na razie zbytnio. Zauważ, jak szybko zmieniają się pojemności twardych dysków, albo szybkości procesorów. Czy choćby matryce w cyfrowych aparatach fotograficznych.
;)
Co do czytników- juz nie patrzę z perspektywy studenta, tylko z perspektywy człowieka , powiedzmy delikatnie, nieco starszego. I to co podobało mi sie na studiach, albo mi wystarczało, to juz mi nie wystarcza. Telefon komórkowy chcę mieć z kolorowym wyswietlaczem, bo taki mi sie podoba, a monochromatyczny nie !!
I książkę jak czytam z dziedziny historii sztuki, to chcę mieć z dużymi kolorowymi obrazami. Tak samo przewodnik po mieście, tak samo poradnik majsterkowicza. Czarne to mogę mieć litery w książce , obrazki czy zdjęcia chcę mieć kolorowe i mam do tego prawo ! A za duży czytnik uznam dopiero najwcześniej format zbliżony do A4 ( nie znam formatów drukarskich typu B i C dlatego piszę zbliżony)

05 maja 2009 15:18:49
Admin

linka napisał(a):
Rozumiem, że postanowiłeś odegrać role tzw." advocatus diaboli".

Nie, nie odgrywam żadnych ról. Przedstawiam swoją własną, całkiem osobistą opinię na dany temat i oczekuję tego samego ze strony innych, co ma prowadzić do dyskusji. Głębszych filozofii nie potrzebuję.

linka napisał(a):
Dla mnie DX może mieć target jaki ma, ale nie jest przełomem- do tego sprowadza się moja wypowiedź.

No dobrze, nie trafiasz w target, ok. Nie oznacza to jednak, że DX nie będzie kolejnym przełomem na rynku eCzytników. Zauważ, że Kindle nie był pierwszy, nie wspierał największej liczby formatów, a mimo to jest, jak się szacuje, najlepiej sprzedającym się urządzeniem na rynku eCzytników. Zadecydowało o tym parę czynników, wśród których decydującym wydaje się być Whispernet poparty bogatą ofertą Amazona. Teraz mamy szansę na kolejny przełom - jeśli DX będzie miał wsparcie w wydawcach akademickich oraz wydawcach prasy - ma spore szanse odnieść naprawdę poważny sukces. Należy trzymać za niego kciuki nie dlatego, że wszyscy kochamy Amazon, lecz dlatego, że popularność DXa oznacza popularność rynku eCzytników, eBooków - co przyczynia się do coraz większego rozwoju w tych dziedzinach, a także wyższy poziom czytelnictwa (który to poziom nie stanowi wyłącznie naszego problemu, ale całego świata).

linka napisał(a):
Nie znam czytnika o którym piszesz, więc trudno mi sie wypowiadać.

Należało zatem kliknąć na link, który umieściłem w swojej pierwszej odpowiedzi.

linka napisał(a):
Ale tempo w jakim rozwija się technologia czytników nie imponuje mi na razie zbytnio. Zauważ, jak szybko zmieniają się pojemności twardych dysków, albo szybkości procesorów. Czy choćby matryce w cyfrowych aparatach fotograficznych.

Oczywiście, że Ci nie imponuje, skoro wydajesz się ów rozwój niezbyt uważnie śledzić. Na rynku eCzytników dzieje się wiele - i wystarczy poświęcić temu zaledwie chwilę uwagi, by to dostrzec. Jeszcze nie tak dawno cieszyliśmy się z PRS-500. Teraz mamy do wyboru dużo większą gamę produktów, które różnią się od siebie wielkością ekranu, dostaliśmy dotykowy e-Ink, mamy początki koloru reprezentowane przez Flepię, sklepy zaczęły oferować naprawdę dużo cyfrowego materiału... 14 lat temu posiadałem 486DX, który z koprocesorem wyciągał 100 Mhz. Teraz w domu mamy ile? Koło 5 GHz? Czyli w ciągu 14 lat moc procesora zwiększyła się 50 razy. Od 4 odcieni szarości w PRS-500 przeszliśmy w ciągu 2.5 roku do 16 odcieni szarości np. w DigitalReaderze od iRexa, a nawet do 260 000 kolorów w FLEPii.

linka napisał(a):
Co do czytników- juz nie patrzę z perspektywy studenta, tylko z perspektywy człowieka , powiedzmy delikatnie, nieco starszego.

Ale wtedy DX nie jest skierowany do Ciebie. To tak, jakbyś, jako posiadacz wszelakiej maści drogich samochodów krytykował jakieś tanie, solidne auto - bo przecież słaby silnik, wolno się rozpędza, niska prękość maksymalna... Czy to oznaczałoby, że oceniane auto jest fatalne? Nie, oznaczałoby, że auto nie jest skierowane do Ciebie, dlatego nie możesz go takimi standardami oceniać. DX ma inne cele, które ma osiągnąć, a wśród nich nie znajduje się kolorowy wyświetlacz.

linka napisał(a):
I to co podobało mi sie na studiach, albo mi wystarczało, to juz mi nie wystarcza. Telefon komórkowy chcę mieć z kolorowym wyswietlaczem, bo taki mi sie podoba, a monochromatyczny nie !!

To, że czegoś chcemy tylko ze względu na nasze widzimisie, a nie ze względu na realne zapotrzebowanie.

linka napisał(a):
I książkę jak czytam z dziedziny historii sztuki, to chcę mieć z dużymi kolorowymi obrazami. Tak samo przewodnik po mieście, tak samo poradnik majsterkowicza.

W takim razie poczekaj, aż stworzą czytnik do takich zadań. Na razie nie ma na to chętnych, bo i zainteresowanych zakupem nie widać (porównaj ilość studentów z pasjonatami czytającymi książki popularnonaukowe z dziedziny historii sztuki).

linka napisał(a):
Czarne to mogę mieć litery w książce , obrazki czy zdjęcia chcę mieć kolorowe i mam do tego prawo !

Tak, dorzuć jeszcze filmy, muzykę i gry. Tylko, że wtedy nie potrzebujesz eCzytnika, a jakiegoś laptopa.

linka napisał(a):
A za duży czytnik uznam dopiero najwcześniej format zbliżony do A4 ( nie znam formatów drukarskich typu B i C dlatego piszę zbliżony)

Czekasz w takim razie na coś koło 14''-14.2'' - to pewnie poczekasz jeszcze dobrą chwilę. Niestety, nie wydaje się, by koneserzy historii sztuki i miłośnicy przewodników po miastach byli dużą grupą odbiorców, stanowiącą potencjalny target dla producentów sprzętu (nie stanowią jej także fani plakatów filmowych).

05 maja 2009 17:01:52
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Dziwie się, że dopiero teraz ktoś poważnie rusza e-książki dla szkolnictwa wyższego. To gruby biznes, przynajmniej w USA. Jeśli dobrze pamiętam, to co roku biblioteki uniwersyteckie wydają razem ponad 0,5 miliarda dolarów na materiały elektroniczne - w tym e-booki, np. z Netlibrary i kilku innych dużych bibliotek cyfrowych.

Szkolnictwo wyższe (w USA) ma kasę i potrzebuje dużo informacji i książek, które szybko przerabia (a więc potrzebne są kolejne i kolejne).

Trzymam kciuki, bo to rzeczywiście może być przełom.

05 maja 2009 17:35:15
Zobacz profil WWW
Mod

eCzytnik: hanlin V3
Mori napisał(a):
14 lat temu posiadałem 486DX, który z koprocesorem wyciągał 100 Mhz. Teraz w domu mamy ile? Koło 5 GHz? Czyli w ciągu 14 lat moc procesora zwiększyła się 50 razy.

Coś pokręciłeś. DX miał max. 50Mhz. Może miałeś DX4? :P
Poza tym częstotliwość zegara nie jest najlepszym sposobem mierzenia wydajności, bo pomija zupełnie rozwój architektury (chociażby rozszerzenia w stylu mmx, sse, ilość rdzeni procesora itp.).

Ale co do reszty to się z Tobą zgadzam. Osobiście wolałbym mieć telefon z wyświetlaczem monochromatycznym niż z kolorowym, bo oznacza to dłuższą pracę na baterii (ewentualnie mniejszy ciężar jeśli jest bateria mniejszej pojemności). Jak zmieniałem telefon z zepsutej 3330 w zeszłym roku to poważnie się zastanawiałem nad motorolą z e-inkiem (model F3) właśnie z tego powodu. Jednak w F3 nie da się sensownie pisać/czytać smsów (jedna linijka z kilkoma znakami składnymi z segmentów), więc wybrałem co innego. W zasadzie na dzień dzisiejszy w telefonie liczy się dla mnie rozmiar, współczynnik SAR (ciekawe ilu kupujących zwraca na to uwagę) i czas pracy.

Sam jestem zainteresowany większymi formatami czytników. Nawet jeśli nie będą one dostępne w rozsądnych cenach, to jednak samo ich pojawienie się zwiększa pulę czytników do wyboru. Dodatkowo presja wywierana na wydawców książek i gazet rośnie. Może w końcu rynek elektronicznych publikacji jakoś bardziej się rozrusza?

Ostatnio edytowano 05 maja 2009 22:13:25 przez t3d, łącznie edytowano 1 raz

05 maja 2009 20:28:30
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Sorry Mori, ale czy ja Cię czymś obraziłem, że zaczynasz złosliwie komentować moje wypowiedzi ? Dodatkowo wydaje mi się, że wyśmiewasz moje oczekiwania wobec czytnika.
Ja przedstawiam argumenty wynikające z moich przemyśleń, a Ty mi zarzuty, których nie chcę komentować, by nie wdawać się w przepychanki słowne. :(
Mam wrażenie, że zbyt personalnie podchodzisz do nowego Kindle i strasznie go bronisz, jakby był Twoim wynalazkiem ;) , a ja Twoim wrogiem, który chce Ci dokopać ( co nie jest moja intencją). Ja nawet jednym słowem nie skrytykowałem tego czytnika, którego zalet tak bronisz ! Ja tylko uznałbym za przełomowe nieco inne parametry.
Generalnie nie rozumiem Twoich wypowiedzi adresowanych do mnie. Mogę się chyba z Tobą nie zgadzać, tak jak szanuję Twoje prawo do opinii odmiennych od moich?
Podsumowując: chciałem po prostu podyskutować zgodnie z Twoim pytaniem -cytuję:
"Co myślicie? W końcu masowy 'digital revolution'?" ( a wg mnie nie i przedstawiłem swoje argumenty tak jak ja to widzę) , a nie wdawać się w jakieś niepotrzebne utarczki. Zwłaszcza dotyczące konkretnego e-readera.
PS. A postęp mi nie imponuje bo ebook readery pojawiły sie juz w roku 2001 i też były monochromatyczne. 18 lat temu monitory też były monochromatyczne, a teraz wyciągaja 65 mln kolorów . Co daje ponad 32 milony razy lepiej niż jakieś 18 lat temu :D ( Dlatego uważam na takie liczby, bo wyniki są czasem nieco dziwne) :) .

06 maja 2009 6:21:30
Admin

t3d napisał(a):
Coś pokręciłeś. DX miał max. 50Mhz. Może miałeś DX4? :P

DX2 konkretnie. 66 MHz bez i 100 MHz z koprocesorem.

linka napisał(a):
Sorry Mori, ale czy ja Cię czymś obraziłem, że zaczynasz złosliwie komentować moje wypowiedzi ? Dodatkowo wydaje mi się, że wyśmiewasz moje oczekiwania wobec czytnika.

Chodzi o to, że Twoje oczekiwania nijak nie przystają do rzeczywistości. Ponownie użyję analogii:
Mamy naszego R. Kubicę w F1. Jego bolid waży ~600 kg, wyciąga ze 340 km/h, przyśpiesza błyskawicznie. Kubica rozgląda się za samochodem osobistym. Dealer poleca mu Smarta: Kubica w końcu szuka czegoś małego (pomijając okropny Smarta wygląd), określając go mianem przełomowego - w końcu miał być z założenia małym i tanim samochodem dla każdego (co więcej, załóżmy dla tego przykładu, że tak jest - jeśli ktoś się nie zgadza, można wstawić naszego starego dobrego Fiata 126p), popularyzować motoryzację wśród mas. Kubica stwierdzia, że nie dość, że Smart jest dla niego za duży, za ciężki, to jeszcze jest powolny. Kubica ma rację - Smart nijak się ma do bolidu F1, prawda? Natomiast w odniesieniu do rynku, na który Smart został przeznaczony, te wszystkie argumenty znikają - Smart jest rzeczywiście mały, lekki, rozwija normalne prędkości. Czy więc Kubica może powiedzieć, że Smart jest do kitu, bo jego bolid F1 jest lepszy? Czy może powiedzieć, że Smart nie będzie rewolucją, bo jego bolid F1 jest lepszy? Jaki sens ma porównanie Smarta do jakiegoś wyśnionego modelu bolidu F1?

Ty wydajesz się czynić podobnie. Zupełnie nie chcesz zastanowić się nad rynkiem, na jaki prawdopodobnie będzie skierowany DX - oceniasz tylko i wyłącznie na podstawie swoich własnych, dość wygórowanych wymagań. Jesteś jak Kubica z mojego przykładu. Czy to słuszne podejście przy ocenianiu czegokolwiek?

Jeszcze taki jeden przykład, że nie trzeba mieć wyświetlacza: iPod Shuffle. Popularny produkt Apple'a, a przecież nie ma wyświetlacza! Wyobrażasz to sobie? W świecie, gdy każdy produkuje mp4 z filmami (a więc każdy konsument MA PRAWO TEGO WYMAGAĆ!), Apple posiada i aktywnie sprzedaje produkt, który wcale wyświetlacza nie ma! Do tego ocenia się, że 1.8M z 5.3M sprzedanych iPodów to Shuffle - czyli ~34% wszystkich iPodów, które zrewolucjonizowały rynek odtwarzaczy mp3 (bo można, jak ja, Apple'a nie lubić, może się on nam nie podobać, ale ciężko odmówić mu obecnie pozycji lidera i rewolucjonisty na tym rynku) w ogóle nie wyświetla informacji o utworze... Spełniałoby to Twoje oczekiwania? Pewnie nie. Spowodowało 'mp3 revolution'? Spowodowało.

linka napisał(a):
Mam wrażenie, że zbyt personalnie podchodzisz do nowego Kindle i strasznie go bronisz, jakby był Twoim wynalazkiem ;) , a ja Twoim wrogiem, który chce Ci dokopać ( co nie jest moja intencją). Ja nawet jednym słowem nie skrytykowałem tego czytnika, którego zalet tak bronisz ! Ja tylko uznałbym za przełomowe nieco inne parametry.

Rozumiem, że nie mogę bronić urządzenia, które według mnie ma przyszłość, bo go nie zrobiłem? Wyjdź proszę na chwilkę poza narzucone sobie ograniczenia (bo ja chcę, żeby czytnik był duży, wiernie oddawał kolory i najlepiej nic nie ważył i można było go złożyć do rozmiarów maleńkiej kosteczki), przeanalizuj to, co jest, to, co właśnie wchodzi (pod postacią DXa), a wtedy na tej podstawie osądź czytnik - albo powiedz, że uważasz, że nie jest dla Ciebie, ale nie wydajesz opinii w kwestii 'digital revolution', bo masz zupełnie rozbieżne z masowym rynkiem konsumenckim oczekiwania.

linka napisał(a):
Generalnie nie rozumiem Twoich wypowiedzi adresowanych do mnie. Mogę się chyba z Tobą nie zgadzać, tak jak szanuję Twoje prawo do opinii odmiennych od moich?

Oczywiście, że możesz. Czy gdzieś zabronione to zostało? Czy nadużyłem gdzieś swoich uprawnień administratora albo Cię obraziłem? Wiesz przecież, że nie.

linka napisał(a):
Podsumowując: chciałem po prostu podyskutować zgodnie z Twoim pytaniem -cytuję:
"Co myślicie? W końcu masowy 'digital revolution'?" ( a wg mnie nie i przedstawiłem swoje argumenty tak jak ja to widzę) , a nie wdawać się w jakieś niepotrzebne utarczki. Zwłaszcza dotyczące konkretnego e-readera.

Ale przecież w tym temacie dokładnie o to chodzi. O DXa i o to, czy można go nazwać 'cyfrową rewolucją' czy nie. To nie jest temat ogólny o tym, jaki czytnik naszym zdaniem spowodowałby 'digital revolution'. Tu chodzi głównie o dwa dziewicze jak na razie rynki: czytelników gazet oraz studentów. To nie są małe rynki, firmy zatem mają o co walczyć - a dzięki temu my, konsumenci, prawdopodobnie skorzystamy, bo dostaniemy więcej produktów do wyboru. Jeśli eCzytniki zostaną naprawdę zauważone (a jest szansa na to, właśnie dzięki targetowaniu tych dwóch rynków), może się okazać, że jeszcze więcej firm włączy się do zabawy!

linka napisał(a):
PS. A postęp mi nie imponuje bo ebook readery pojawiły sie juz w roku 2001 i też były monochromatyczne. 18 lat temu monitory też były monochromatyczne, a teraz wyciągaja 65 mln kolorów . Co daje ponad 32 milony razy lepiej niż jakieś 18 lat temu :D ( Dlatego uważam na takie liczby, bo wyniki są czasem nieco dziwne) :) .

2001? Libre, którego świadomie nie chcę wliczać (bo generalnie pojawił się tylko na rynku japońskim), miał premierę w 2003. PRS-500 i iLiad trafiły na rynek w roku 2006. Skąd więc 2001 rok? W 1999 jeszcze pojawił się Franklin eBookMan, ale on nie miał e-Inku. O czym zapomniałem?

Co do wyświetlaczy: 18 lat a 2.5 - 3 lata. Widać różnicę czy nie? Jak mawiają: nie od razu Rzym zbudowano!

06 maja 2009 9:42:05
Zobacz profil WWW
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona