Teraz jest 03 wrz 2010 5:44:44

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Amazon Kindle DX już w środę? 
Autor Wiadomość
Admin

eCzytnik: smartphone Galaxy i5700
Post Re: Amazon Kindle DX już w środę?
Cytuj:
Hm. Miałem na myśli polskie ebooki.

Ja też.

Cytuj:
Należy trzymać za niego kciuki nie dlatego, że wszyscy kochamy Amazon, lecz dlatego, że popularność DXa oznacza popularność rynku eCzytników, eBooków - co przyczynia się do coraz większego rozwoju w tych dziedzinach, a także wyższy poziom czytelnictwa (który to poziom nie stanowi wyłącznie naszego problemu, ale całego świata)

Ja tu widzę również niebezpieczeństwo. Monopol nigdy klientom jeszcze dobrze nie służył. A jak Amazon przyciśnie rynek to może zgarnąć jego przeważającą pulę.

Cytuj:
Sorry Mori, ale czy ja Cię czymś obraziłem, że zaczynasz złosliwie komentować moje wypowiedzi ?

Nie, on tak zawsze :mrgreen:

//Cormac McCarthy - Droga

06 maja 2009 10:30:55
Użytkownik

eCzytnik: iPad, dawniej: iRex DR1000S
Mori napisał(a):
2001? Libre, którego świadomie nie chcę wliczać (bo generalnie pojawił się tylko na rynku japońskim), miał premierę w 2003. PRS-500 i iLiad trafiły na rynek w roku 2006. Skąd więc 2001 rok? W 1999 jeszcze pojawił się Franklin eBookMan, ale on nie miał e-Inku. O czym zapomniałem?

Dedykowane ereadery to nie tylko e-ink. Około 1999/2000/2001 pojawiły się czytniki Gemstara i Nuvomedia (RocketBook, SoftBook) (potem wykupione przez Gemstara chyba, nie pamiętam).

Cytuj:
Kellhus napisał(a):
Ja też.

Jeśli nie jest tajemnicą źródło, to pokieruj mnie i powiedz, gdzie mogę je znaleźć.

06 maja 2009 10:56:38
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Mori-mamy różne podejście do ebook reader-a oraz do tego czym jest rewolucja cyfrowa.
Zacznę od pierwszego- ja w 2001 roku oglądałem któryś z modeli Ebookmana Podobnie pojawił sie Rocket. I to dla mnie już były pierwsze czytniki. I dlatego to dla mnie dosyć długo - bo 7 lat czekałem na urządzenie które pozwoli mi czytać książki, a które nie będzie laptopem. Nawet kilka lat temu znalazłem takie na Ebayu i zastanawiałem sie nad kupnem. Nie skupiam się na e-inku, choć jak pogrzebię pamięcią to na długo przed Sony PRS-500 ( a mam na myśli kilka lat) dwukrotnie czytałem jakieś wieści, że papier elektroniczny juz na progu. A potem znowu cisza.
Napiszę teraz inaczej o czytniku, żebyśmy się zrozumieli- Kindle DX może i jest dobrym czytnikiem, ale nie odbiega tak bardzo wg. mojej opinii od posiadanego przeze mnie Sony Ebook Readera, aby tzw. przeciętni ludzie ( tzn. nie będący fanami nowych technologii) jak np. moi rodzice, czy też moja żona- humanistka zechcieli z niego skorzystać. Tak jak nie chcą korzystać z Sony-ego.Ot i wszystko. Jakby miał większy wyświetlacz etc. co pisałem, to na pewno byłoby łatwiej ich przekonać. Dodałbym jeszcze prostotę obsługi.
I podkreślę raz jeszcze- ani razu nie powiedziałem, że DX jest do kitu jak Kubica o Smarcie. :| Czemu sie tak uparłeś twierdzić, mówić, że krytykuję DX nie przyjrzawszy się rynkowi, skoro go nie krytykuję !!?
Możesz bronić urządzenia, które wg Ciebie ma przyszłość, ale przed kim ? Zacytuj proszę choćby jedno moje zdanie, mówiące że DX jest badziewiem !!? Że nie ma szans na rynku! Cokolwiek takiego ! Ono może się sprzeda w tych kilku mln. egzemplarzach. Ja tylko mówię, że to nie wystarczy !
Dlaczego uważasz, że nie mogę wypowiadać sie na temat cyfrowej rewolucji, skoro nie podoba mi się czytnik DX ? Bo jakby mi sie podobał to logika nakazywałaby potwierdzić teze o rewolucji, a jak mi się nie podoba, to nie wolno mi zabierać głosu ?! Troche niepokojące. Zwłaszcza, że nic nie mówię o tym czy czytnik mi się podoba czy nie. Ja tylko mówię, że ten czytnik WG MNIE nie wystarczy !
A cyfrowa rewolucja nastąpi wg mnie, jeżeli wersje elektroniczne książek zaczną wypierać papierowe z sposób zauważalny, kiedy każdy tytuł, będę bez długiego szukania tak kupić, czyli musi nastapić podaż. Aby nastapiła podaż przecietni ludzie musze po takie książki siegnąć. Oczywiście DX może nieco pomóc, ale jeszcze nie osiągnelismy wg mnie masy krytycznej.
A że mogę sie mylić, to już zupełnie inna sprawa.
Na tym raczej kończę dyskusję, gdyż pierwsze zdanie w mojej pierwszej odpowiedzi mówiło wszystko "Wydaje mi się, że to raczej krok do przodu, ale mały." I jestem zmęczony ciągłym tego wyjaśnianiem. :(
Dzięki Panowie za wyjaśnienie, że Mori nie jest złosliwy i po prostu " tak zawsze" :D To mnie podniosło na duchu !! ;)

06 maja 2009 11:57:08
Użytkownik

No i mamy Kindla DX: http://www.amazon.com/Kindle-DX-Amazons-Wireless-Generation/dp/B0015TCML0.

Są obrazki i filmik. $489

06 maja 2009 17:32:27
Zobacz profil WWW
Mod

eCzytnik: hanlin V3
rafal napisał(a):

Tik-taki zamiast M&Msów!
No i to 404 w linku z głównej strony Amazona :) Ech... profesjonaliści :D

06 maja 2009 18:49:12
Zobacz profil WWW
Admin

eCzytnik: eClicto
t3d napisał(a):
Tik-taki zamiast M&Msów!

To tylko 2 kalorie (razy ilość przycisków)! ;) Niemniej wygląd dużo ładniejszy od guzików z wcześniejszych Kindle'ów.

Osobiście jestem zaskoczony ceną. Wielu spodziewało się 599$ i, muszę przyznać, ja również oczekiwałem czegoś w tych granicach (iRex DR1000 kosztuje w końcu 699€)... Tymczasem Amazon zdecydował się na 489$! Dla mnie szok.

Koniec końców, co wytknięto w komentarzach na Engadgecie, ekran nie musi mieć rozmiarów pełnego A4 - bo w końcu są jeszcze marginesy! Domyślnie to chyba po 2.5 cm z każdej strony, a więc 29.7x21cm staje się 24.7x16cm, co daje przekątną
29.4 cm, czyli 11.6'' (a nie 36.4 cm - 14.3'') - zatem Kindle DX, ze swoimi 9.7'', jest już zbliżony do PEŁNEGO A4 (z marginesami)! Jeff zresztą przekonywał o tym dzisiaj podczas konferencji.

Do tego DX wspiera natywnie PDFy, więc nie trzeba konwertować, ma też automatycznie obracanie - całkiem ciekawą funkcję.

Na dzień dobry współpracują z trzema gazetami i tyloma wydawcami akademickimi. Wygląda na to, że Kindle przejmie te rynki i stanie się na nich mocnym liderem.

W necie huczy od DXa. Parę ciekawych linków:

Dziwi jedno - że Amazon zdecydował się na premierę DXa tak szybko po Kindle 2. Ciekawe co się kryje za takim rozwiązaniem, które pewnie odbije się niekorzystnie na wynikach sprzedaży K2.

Zastanawiam się jak i kiedy odpowie na DXa Sony. Jeśli tego nie zrobi, jest prawdopodobnym, że całkowicie straci rynek amerykański, co byłoby zapewne poważnym ciosem dla ich oddziału eBookowego...

EDIT: Kilka linków dodanych do listy powyżej, jeszcze więcej materiału o DXie.

Muad'Dib uczył się prędko, ponieważ najpierw przeszedł szkolenie jak się uczyć. A najpierwszą ze wszystkich otrzymał lekcję podstawowej wiary, że może się nauczyć. Szokuje odkrycie, jak wielu ludzi nie wierzy, że mogą się nauczyć, a o ile więcej uważa, że nauka jest trudna.

07 maja 2009 6:29:04
Zobacz profil WWW
Użytkownik

eCzytnik: JetBook
Witam Mori,
W odpowiedzi na Twoje zdziwieni (pytanie) dotyczące powodu pojawienia się KINDLE DX mogę napisać następujące treści (z zastrzeżeniem, że jest to dywagacja). Amazon jako instytucja nastawiona na zarabianie dostrzegła nowy kawałek tortu jaki może sobie wykroić z rynku e-czytników.
Nowy czytnik nie jest dedykowany dla użytkowników domowych ale dla instytucji, bibliotek, uczelni, dużych firm gdzie jego gabaryty i możliwości będą w pełni docenione. Czytnik ten idealnie wpasowuje się w potrzeby dużej korporacji w której znaczna część korespondencji oparta jest o papier. Zamiast pędzić na spotkania z ryzą dokumentów, osoba taka będzie mogła spokojnie zabrać nowy czytnik, który bez problemów zapewni bezpieczeństwo danych w postaci PDF oraz możliwość łatwego czytania innych dokumentów. Sprzęt ten też bez kłopotu mieści się czy to w teczce czy neseserze, co pozwala przypuszczać, że domowy użytkownik raczej nie będzie z nim podróżował czy to w autobusie czy też np. metrze. Kindle 2 swoimi gabarytami pozwala zabierać go wszędzie bez potrzeby martwienia się o to czy zmieści się w kieszeni lub plecaku itd.
Reasumując, KINDLE DX nie jest następcą KINDLE 2 a jedynie sprzętem dedykowanym dla innego segmentu odbiorców. Oba czytniki będą współistnieć na rynku uzupełniając się co do możliwości i najprawdopodobniej nie będą też konkurować ze sobą. Robi tak wiele firm, wystarczy wejść do sklepu z produktami RTV. Mamy do wyboru wiele typów danego towaru wyprodukowanego przez jednego producenta. Amazon zacznie sprzedawać KINDLE DX do uczelni, które zastąpią nim stare papierowe podręczniki oraz ułatwia dostęp do zasobów bibliotecznych, na pewno zainteresują się tym towarem duże korporacje, gdzie króluje papier i wszechobecne są drukarki sieciowe.
Można też śmiało domniemywać, że AMAZON znajdzie wielu nabywców tego towaru wśród firm ale i częściowo wśród domowych klientów, którzy będą preferować wielkość ekranu nad wygodę przewozu i transportu. To sie nazywa dywersyfikacja ryzyka sprzedażowego oraz planowanie z nakierowaniem na cel. Podobne działania realizują inni producenci np Hanlin, Bebook itd. A co do ewentualnych niekorzystnych wpływów na KINDLE 2 z powodu pojawienia się DX, to nie wyciągałbym takich wniosków świetle tego co napisałem powyżej. AMAZON ma doskonałych specjalistów od planowania strategicznego oraz od realizacji planów długoterminowych.Dlatego jest tak potężną firmą i nie przypuszczam aby swoich działań nie przemyśleli i nie zaplanowali. Aha co sie stało z moim nocnym wpisem na ten topic? Znikł?
Zainteresowała jeszcze mnie inna wypowiedź na tym topic'u, autorstwa użytkownika linka.
Aktualnie problemem jest aktywizacja wydawców książek i czasopism do sprzedaży swoich wydawnictw w formie elektronicznej. Ja dostrzegam kilka powodów tego.
Pierwsza przyczyna to aspekt prawny, w dzisiejszych czasach poczytny autor dostaje stosowne wynagrodzenie w formie ryczałtu, ryzyko zwrotu inwestycji spada na wydawcę. Nowicjusz dostaje wynagrodzenie od sprzedanego egzemplarza książki. Co się dzieje gdy wydawca sprzeda towar w formie e-booka. Hm dla mnie jest oczywiste, duża część czytelników zdobędzie ten egzemplarz nielegalnie, odkupi go, dostanie itd. To wpłynie na wyniki finansowe i spowoduje najzwyklejsze straty. W tej chwili nikt nie myśli o zabezpieczeniach niwelujących takie ryzyko dla wydawnictw książkowych skoro nie poradzono sobie z tematem mp3. Inny problem wstrzymujący ekspansje elektronizacji książek to aspekty społeczne. Wydanie powieści to nie tylko wydawnictwo, to ogromny sztab ludzi począwszy od sadzenia drzewek a skończywszy na korektorach i grafikach. I tu jest problem bardzo poważny, na tą chwilę nikt nie dostrzega potrzeby zmiany bieżącej sytuacji. Bo jak zareagują firmy produkujące papier czy też drukarnie gdy okaże się że zamówienia spadły. W pierwszej kolejności podejmą działania redukujące koszt stałe czyli ludzi, potem podniosą ceny usług lub towarów a na końcu obniżą jakość działalności. Trzecim kolejnym elementem jest świat reklamy. Potężne medium, które kreuje naszą rzeczywistość. Nikt w tej chwili nie wie jak zareklamować czasopismo wydawane w formie elektronicznej. Teraz stosując programy 3D oraz postprodukcję pokazują kolorowe magazyny, gdzie kartki są przewracane i w sprytny sposób przemycane są reklamy różnych towarów. Dodatkowym problemem jest proces dodawania do magazynów kobiecych różnego rodzaju próbek kosmetyków, chemii gospodarczej czy nawet przypraw. Jak to zrobić lub zamienić w sytuacji gdy czytelnik ściąga sobie magazyn przez sieć internetową. Można takich tematów mnożyć w nieskończoność, udowadnia to jednak, że jeszcze długo pod naszymi dachami będzie gościć książka w formie papierowej a dla mnie przełomem w tej dziedzinie nie będzie technologia e-reader'ów tylko sytuacja gdy odwiedzę księgarnię i po pytaniu o oczekiwaną pozycję książkową otrzymam odpowiedź, że forma papierowa jest nieosiągalna bo wydawca zdecydował się na dystrybucję elektroniczną. Śmiem twierdzić, że długo będziemy na to czekać, zwłaszcza w naszym kraju.Zapomniałem dodać jeszcze dwie informacje, w 2007 roku 58% obywateli naszego kraju deklarowało, że przeczytało jedną książkę, wliczając w to instrukcję obsługi i przewodniki turystyczne. W 2008 roku tylko 56%, w pierwszym kwartale 2009 hm...36% oraz 7% przeczytało więcej niż jedną książkę. Drugim elementem też ważnym jest to, że nasz rynek wydawniczy jest teraz wyceniany na 3 mld złotych a przykładowo rynek naszego sąsiada Niemiec na 13 mld ale euro. Daje do myślenia. Dane zaczerpnąłem z audycji radiowej, jaka się odbyła w Programie 2 Polskiego Radia w dniu 16 kwietniu 2009 roku tuż przed dniem książki (przed 23.04.2009 r.). To tyle.

To boldly go where no man has gone before

10 maja 2009 9:35:35
Użytkownik

Witam.
Prosze o wyrozumialosc, jest to moj pierwszy post. Jestem posiadaczem Kindle DX i chcialbym sie podzielic jedna, moim zdaniem, ciekawa uwaga. Wszyscy wiemy ze aby wyswietlic polskie czcionki na urzadzeniu Sony prs-505 w formacie tekstowym konieczne jest flashowanie urzedzenia. Tak wiec jako ze nie posiadalem wczesniej wczesniejszych modeli Kindle jedynie modele Sony bylem prawie przekonany ze prawidlowe wyswietlenie polskich cznionek na tym urzedzeniu bedzie mozliwe tylko w formacie pdf. Amazon jednak udostepnia darmowa konwersje pewnych wybranych rodzajow plikow na format azw. zjadliwy dla tego urzedzenia. Wyslalem wiec im ksiazke w fomacie tekstowym calkowicie niesformatowana z ciekawosci co sie stanie. Ku mojemu milemu zaskoczeniu skonwertowany plik wyglada calkiem przyzwoicie w Kindle DX i wszystkie polskie czcionki sa wyswietlane prawidlowo. Jest to mile zaskoczenie porownujac koniecznosc flashowania prs-505 lub brak mozliwosci wyswietlania polskich czcionek z wyjatkiem pdf-ow w prs-700. Oczywiscie Kindle posiada wiele innych zalet i tez wad ale to jest uwazam duzy plus dla tego urzadzenia.
Pozdrawiam

15 cze 2009 18:18:03
Użytkownik

Myślałem, że za konwersję trzeba płacić ($0,10 za plik?).

W każdym razie formatować możesz np. przez Mobipocket Creator. AZW to nic innego jak format .mobi/.prc (mobipocket).

16 cze 2009 9:29:27
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Placi sie za konwersje w przypadku doreczenia skonwertowanej ksiazki poprzez ich siec komorkowa (wispernet) spowrotem do twojego Kindle. Jezeli wyslesz ksiazke na specjalny adres emailowy, skonwertowana ksiazka wraca na twoj email jako link przez ktory ja ladujesz i zapisujesz na swoim komputerze a potem przez port USB prznosisz do Kindle. Slyszalem ze Amazon udostepnia jakis program do konwersji do sciagniecia ze swojej strony ale jeszcze go nie testowalem. Dziekuje takze za wiadomosc ze Mobipocket Creator formatuje ksiazki do formatu AZW. Tego nie wiedzialem i pewnie przetestuje.
Pozdrawiam.

16 cze 2009 15:55:25
Użytkownik

Nie tyle do formatu AZW, ile do Mobipocket. AZW to po prostu Mobipocket, pewnie trzeba zmienić rozszerzenie na .azw po konwersji.

Co do DXa i PDFów: na MobileRead ludzie narzekają, że czytanie PDFów jest bardzo ciężkie. Nie ma powiększania tekstu, obcinania (białych) marginesów, obsługi linków i spisu treści.

16 cze 2009 20:56:57
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Niestety to prawda. Nie mozna zwiekszyc wielkosci cznionek w firnacie pdf. Mozna to obejsc zapisujac PDF jako tekst i konertujac go do AZW. Dziala to znakomicie w przypadku PDF-ow bez schematow czy rysunkow. Jest takze jedna wada tej metody. Otoz tracimy numeracje stron i np. nie mozemy skoczyc do przodu o 100 stron. Mozemy wygodnie ale jednak czytac po kolei. Czy czytanie PDF-ow jest na nim ciezkie? chyba raczej nie bo zmienia strony szybciej niz kazdy z modeli sony, zwiekszenie czcionek do naprawde duzych nie powoduje koniecznosci zmiany czytanych ston co 15 sekund bo ekran jest na tyle duzy aby to zrekompensowac. Jest to wygodne zwlaszcza dla uzytkownikow z nie najlepszym wzrokiem. Co do obslugi linkow i spisu tresci nie moge sie jeszcze wypowiedziec. Musze znalesc i wgrac bardziej techniczna ksiazke i porownac jej zachowanie na obu modelach Sony i DX'sie.
Pozdrawiam

17 cze 2009 7:04:09
Użytkownik

Konwersja do AZW rozwiązaniem raczej nie jest. Bo jeśli już w coś takiego się bawić, to można używać starszego Kindla - wielkość ekranu nie jest już taką zaletą.

Co powiększania, to można ręcznie przyciąć PDFa, żeby usunąć marginesy. Potrafi to zrobić Adobe Acrobat (nie Reader) i pewnie wiele innych, również darmowych, programów. Dużo czasu to nie zajmuje.

17 cze 2009 9:25:31
Zobacz profil WWW
Użytkownik

@wojkos, Jako, że masz Kindle DX to mam głownie do Ciebie pytania:

1. Czy bez problemu czyta pirackie PDFy z sieci? Wiadomo w Polsce takie urządzenie musi się zwrócić ;-( Zamierzam głownie techniczne książki czytać, te są tylko w PDFach, wiec to dla mnie bardzo ważne.

2. Czy możesz się pochwalić w jaki sposób / gdzie kupiłeś urządzenie i ile Cię to wyniosło (jak przesyłka ze stanów to co ze cłem)?

3. Czy opłaca się kupić refurbished na ebay czy tylko nówkę?

4. Czy jakość wyświetlania tekstu w PDFie jest gorsza niż przy natywnym formacie? Bawiłem się BeBookiem raz i o ile txt i inne własne formaty wyświetlał przepięknie to PDF był poprawny/mierny. Czy w Kindle DX tez jest ten problem?

Sorry ze takie pytania może głupie ale niestety do sklepu nie można pójść i pooglądać samemu.

12 paź 2009 21:39:21
Użytkownik

panzupa napisał(a):
@wojkos, Jako, że masz Kindle DX to mam głownie do Ciebie pytania:

1. Czy bez problemu czyta pirackie PDFy z sieci? Wiadomo w Polsce takie urządzenie musi się zwrócić ;-( Zamierzam głownie techniczne książki czytać, te są tylko w PDFach, wiec to dla mnie bardzo ważne.

Tak czytalem piackie PDFy z sieci bez problemu.

panzupa napisał(a):
2. Czy możesz się pochwalić w jaki sposób / gdzie kupiłeś urządzenie i ile Cię to wyniosło (jak przesyłka ze stanów to co ze cłem)?

Ja po prostu mieszkam w stanach.

panzupa napisał(a):
3. Czy opłaca się kupić refurbished na ebay czy tylko nówkę?

Niestety nie wiem, nigdy nie zakupilem "refurbished" modelu. Nie moge nic tu doradzic bo po prostu nie wiem.

panzupa napisał(a):
4. Czy jakość wyświetlania tekstu w PDFie jest gorsza niż przy natywnym formacie? Bawiłem się BeBookiem raz i o ile txt i inne własne formaty wyświetlał przepięknie to PDF był poprawny/mierny. Czy w Kindle DX tez jest ten problem?

Nie widzialem w natywnych pdf-ach zadnej straty jakosci. Moze to po prostu byla wina konkretnego pdf-a. Prosze pamietac ze w formacie pdf Kindle DX nie moze powiekszyc cznionki jak to jest mozliwe w txt , azw czy prc. Wygode czytania mozna uzyskac poprzez zmiane orientacji czytnika na poziomy. To czasami pomaga. Kwestia utraty jakosci obrazu moze byc wina konkretnego pliku pdf.

panzupa napisał(a):
Sorry ze takie pytania może głupie ale niestety do sklepu nie można pójść i pooglądać samemu.

Nie ma glupich pytan sa tylko glupie odpowiedzi - jak to ktos powiedzial.
Pozdrawiam

EDIT by Mori: Poprawiłem QUOTE'y.

15 paź 2009 0:05:49
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona